Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bolile la plante: considerații generale - I

Bolile la plante: considerații generale - I

Articol de Antena Satelor, 26 Noiembrie 2024, 12:20

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât hrana necesară, cât și protecția biodiversității. În acest context, protecția plantelor devine esențială, prin înțelegerea relației dintre plantă, parazit și mediu, astfel încât factorii de mediu să fie dirijați în favoarea plantei.

Ce este boala la plante?

Boala reprezintă orice tulburare a echilibrului funcțional și structural al unei plante, manifestată prin diverse simptome. Aceasta poate afecta producția și calitatea recoltei. Boala se dezvoltă în mai multe etape: infecție, incubație și manifestare.

Infecția: Patogenul pătrunde în plantă, stabilind o relație parazitară.

Incubația: Patogenul se înmulțește, iar simptomele apar treptat. Perioada de incubație diferă în funcție de agentul patogen, condițiile de mediu și planta-gazdă.

Manifestarea: Boala devine evidentă prin simptome vizibile, precum pete, necroze sau deformări ale organelor plantei.

Tipuri de boli la plante

Neinfecțioase: Cauzate de condiții nefavorabile de mediu (temperatură, umiditate, nutriție).

Infecțioase: Cauzate de agenți patogeni (viroze, bacterioze, micoze).

Boli precum mana viței de vie, tăciunele grâului sau putregaiul fructelor sunt exemple de infecții comune, fiecare având o poartă de intrare specifică și un mod de manifestare propriu.

Clasificarea bolilor la plante

Bolile plantelor pot fi clasificate în funcție de mai mulți factori: după evoluția patologică (acute sau cronice), după organul afectat (frunze, tulpină, rădăcini), sau după tipul de simptome (necroze, rugini, făinări). Această clasificare ajută fermierii să identifice rapid tipul de boală și să ia măsurile adecvate pentru prevenire și combatere.

Etapele evoluției bolii

Evoluția bolii începe cu infecția, când agentul patogen pătrunde în planta-gazdă prin orificii naturale, leziuni sau prin străpungerea activă a țesuturilor. Urmează perioada de incubație, când patogenul se înmulțește și începe să afecteze planta, dar simptomele nu sunt încă vizibile. În etapa finală, manifestarea, simptomele devin evidente, iar planta începe să prezinte semnele specifice ale bolii.

Cunoașterea perioadelor de incubație și a simptomelor specifice ajută fermierii să stabilească tratamente eficiente de prevenire și combatere, asigurând o recoltă sănătoasă.

Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II