Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bunătăți din prune

Bunătăți din prune
Foto: Rita, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 16 Septembrie 2024, 13:41

Pistilul, denumit popular chitonag, este un preparat obţinut din prune dar şi din caise sau gutui, prin strecurarea acestor fructe fierte, concentrarea lor până se obţine o pastă groasă, după care urmează uscarea acesteia. în afară de pistilul de prune, la celelalte pistiluri de gutui şi caise se adaugă 300-400 g zahăr la 1 kg de fructe fierte.

Modul de preparare este următorul: se aleg fructele sănătoase şi bine coapte, se spală, se taie în jumătăţi, se scot sâmburii şi se pun fructele la fiert în apă până se înmoaie bine. După înmuierea lor se strecoară prin sită, obţinându-se un suc gros, se adaugă zahărul respectiv şi se pune din nou la fiert, amestecându-se tot timpul până se obţine o pastă groasă. Pasta obţinută se întinde într-un strat subţire de 0,5-1 cm pe un fund de lemn udat ca să nu se prindă de acesta.

Se lasă la un loc aerisit şi uscat să se usuce câteva zile, după care se taie în bucăţi care se presară cu zahăr şi apoi se pot păstra în cutii de tablă până se consumă.

2. Magiunul

Magiunul este un preparat autohton din prune, fără adaos de zahăr. Se folosesc prunele cu conţinut ridicat de zahăr, bine coapte, din soiurile „Grasă românească” sau „Vânătă românească”. Concentrarea prunelor strecurate se face de trei până la patru ori, respectiv din 3-4 kg fructe se obţine 1 kg magiun.

Magiunul nu gelifică, ca marmelada, şi se prezintă ca o pastă de culoare brună, sticloasă.

Modul de preparare al magiunului este următorul:

- prunele se spală, se înlătură cele necorespunzătoare (cu început de fermentare, mucegăire, viermănoase, necoapte etc.), se scot sâmburii şi apoi se pun într-un vas în care se lasă să fiarbă pe foc domol până se înmoaie. Prunele vinete au sâmburii detaşabili şi se pot da prin maşina de tocat, obţinându-se direct marcul de prune, care se fierbe ulterior. Prunele grase nu au sâmburii detaşabili, de aceea, în prealabil, se fierb întregi, apoi se strecoară, obţinându-se marcul de prune. Marcul se trece printr-o sită, obţinându-se un suc mai gros care se pune la fiert, amestecând mereu pentru a nu se prinde pe fundul vasului până se obţine o pastă vâscoasă.

Pentru fierbere, cea mai indicată este o căldare cositorită, cu fundul rotund, în care se amestecă continuu cu o lopăţică din lemn, ca magiunul să nu se prindă şi să se afume. Se fierbe până scade complet apa şi magiunul capătă un aspect unsuros; dacă se înfige lopăţica în mijlocul lui, aceasta rămâne în poziţie verticală, nu se răstoarnă.

Dacă prunele nu au fost prea coapte sau toamna a fost rece şi nu au acumulat suficient zahăr, pentru a nu se obţine un magiun acru, se adaugă cca. 200 g zahăr pentru 1 kg magiun.

Magiunul se toarnă fierbinte în oale de pământ sau în borcane şi se lasă să se răcească bine două zile, ca să se usuce bine deasupra (se formează o crustă protectoare care împiedică fermentarea, mucegăirea). După aceea borcanele se închid cu capace, oalele se leagă cu celofan.

Magiunul se păstrează în cămări uscate, bine aerisite.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I