Ceaiuri de toamnă
Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 10:53
Infuzia (ceaiul) este forma cea mai simplă de a extrage substanțele active din plantele medicinale. Infuzia se obține din menținerea plantei în contact cu apa clocotită timp de 15 minute. După aceea ceaiul se strecoară și se îndulcește. Unele plante se prepară numai prin infuzie, deoarece prin fierbere principiul lor activ poate dispărea. Este cazul florilor de mușețel, de tei, al frunzelor de mentă sau de roiniță.
Decoctul este procedeul prin care planta se amestecă cu cantitatea indicată de apă rece, apoi produsul se fierbe un anumit timp. Decoctul se strecoară fierbinte Frunzele, florile și planta întreagă se fierb 10 - 15 minute, iar cojile și rădăcinile se fierb 30 - 40 de minute. După fierbere, decoctul se strecoară.
Prin decoct se prepară plantele a căror consistență este lemnoasă.
Maceratul se folosește la prepararea extractelor apoase, fructinelor, tincturilor și oțeturilor medicinale.
Maceratul se prepară cu apă la temperatura camerei. În timpul extragerii, lichidul se agită de câteva ori. După trecerea timpului indicat, maceratul se strecoară prin tifon.
Cataplasma este un preparat de consistență moale, care se obține din planta măcinată, amestecată cu apă, până se formează o pastă. Această pastă se pune între două bucăți de pânză și se aplică pe locul afectat. Cataplasmele se pot realiza cu apă rece sau cu apă fierbinte.
Tinctura se obține prin tratarea plantelor mărunțite cu alcool de diferite concentrații. Tincturile sunt soluții extractive alcoolice, mai concentrate în principii active decât infuziile. Se administrează intern.
Siropurile sunt soluții extractive apoase la care se adaugă zahăr/miere. În general siropurile se prepară dizolvând zahărul/mierea într-o soluție ce conține substanțele active ale plantei. Apoi preparatul se fierbe în baie de abur sau direct pe foc, conform timpului indicat în rețetă. Se strecoară fierbinți prin tifon, direct în sticle uscate, de capacitate mică. Se păstrează la rece.
Fructinele se prepară prin macerarea plantelor mărunțite, folosindu-se 30 - 40 g de plantă pentru un litru de vin vechi de bună calitate. Macerarea se face la temperatura camerei. După 7 - 8 zile se strecoară.
Oțeturile aromatice se prepară prin macerarea plantelor mărunțite cu oțet de vin, la temperatura camerei, timp de 7 - 8 zile. După trecerea acestui timp, întregul conținut se strecoară printr-o pânză deasă, apoi se completează cu lichid. Pentru prepararea oțeturilor aromatice se folosesc plante în proporție de 5 - 10 g la 100 ml de oțet. Se întrebuințează numai extern.
Uleiurile medicinale se obțin prin macerarea plantelor în ulei, timp de 4 - 6 săptămâni. Peste plantele mărunțite se adaugă ulei la temperatura camerei (este mai indicat cel de porumb sau de măsline). Sticla se ține într-un loc răcoros și întunecat, astupată cu un dop de plută.
Inhalațiile se obțin din plante medicinale sau din uleiurile extrase din plante. Peste planta mărunțită sau uleiul volatil, puse într-un vas, se toarnă apă fierbinte. Vaporii de apă antrenează uleiul volatil care este inhalat odată cu aceștia, acționând la nivelul căilor respiratorii.