Ascultă Radio Antena Satelor Live

Compostul, un fertilizant nepoluant

Compostul, un fertilizant nepoluant
Foto: Chesna, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 16 Septembrie 2024, 13:15

O metodă ecologică de fertilizare a ogorului constă în încorporarea resturilor vegetale tocate (paie, coceni, tulpini) în arătură, asigurându-se astfel cantitatea de îngrășământ azotat necesară descompunerii resturilor vegetale, unde microorganismele au un rol important în solubilizarea elementelor minerale indispensabile vieții plantelor: calciu, fosfor, potasiu. Se crează astfel un circuit al diferitelor elemente în natură.

Se numește compostare, procesul de transformare pe cale biologică a deșeurilor celulozice și proteice, din surse menajere sau industriale, precum și a dejecțiilor de animale, într-un produs nepoluant, cu mare valoare nutritivă și energetică pentru microorganismele din sol și pentru plante, un excelent amendament pentru sol. Produsul obținut prin compostare se numește compost.

Odată clădită grămada de compostare, dacă condițiile de umiditate și aeratie sunt asigurate, se declanșează o serie de procese de descompunere Aceste substanțe sunt metabolizate de microorganismele care populează grămada de compost.

În timpul acestui proces, datorită respirației intense, temperatura atinge +70oC. Temperatura mare asigură sterilizarea materialelor de agenții patogeni, precum și distrugerea semințelor de buruieni.

Gunoiul de grajd supus fermentației este tot un compost, dar în vorbirea curentă I se spune " gunoi fermentat sau putrezit".

Metoda biodinamică de compostare

Se practică cu succes la nivelul micilor ferme.

Se fac grămezi de deșeuri cu secțiunea trapezoidală, cu baza de 2.5 - 4 m, lățimea la vârf de 1m, iar înălțimea de maximum 2 m. Umiditatea favorabilă este cuprinsă între 45 - 65% (raportată la substanță proaspătă). Grămada se acoperă pe toată suprafața cu un strat subțire de pământ, care are rolul să protejeze grămada în timpul fermentării contra radiației solare și să nu lase că amoniacul care rezultă din fermentație să se piardă în atmosferă, conservând totodată și umiditatea.

Compostarea durează, în funcție de felul deșeurilor, între 6 și 12 luni.

Compostul care rezultă este foarte bun, apropiat prin compoziție de humusul solului. Astfel, nutriţia plantelor este ecologică, naturală şi biodegradabilă, cu efecte favorabile asupra calităţii mediului înconjurător.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I