Compotul și alte bunătăți din prune
Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 11:49
Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă românească”, „Vânătă de Italia”, „Bistriţene”, cu sâmburele detaşabil.
Compotul de prune se poate prepara din prune întregi sau jumătăţi, cu sau fără sâmburi, cu sau fără pieliţă.
Ingrediente: 5 kg prune, 1 kg zahăr, 3 l apă, 2 cuişoare, 1 linguriţă rasă de scorţişoară.
Zahărul, apa şi mirodeniile nemăcinate se pun într-o oală de 6-8 l. Când siropul clocoteşte, se adaugă circa ¼ din prunele spălate şi curăţate de codiţe, se amestecă cu lingura în sirop, ca să se înfierbânte toate un minut, apoi, fără să clocotească, se scot cu strecurătoarea şi se pun într-o cratiţă; când siropul clocoteşte din nou, se pun alte prune la fel, până când se termină toată cantitatea. Prunele se aşează nepresate în borcane, lăsând un spaţiu liber de 2-3 cm până la gura acestora. Siropul se lasă să se mai răcorească şi apoi se toarnă peste prune. Borcanele se închid şi se sterilizează în apă 25-30 minute.
Sucul de prune
Se vor folosi: 7 kg prune.
Se aleg prunele bine coapte, din soiurile cu sâmbure detaşabil („Vânătă românească”, „Anna Späth”, „Tuleu”).
Se curăţă de codiţe, se spală, se lasă să se scurgă şi se scot sâmburii. Prunele se pun într-un vas, unde se încălzesc timp de 7-8 minute fără a se lăsa să fiarbă. Această încălzire la 70-80 °C permite ca sucul să fie mai uşor stors din fructe.
Fructele se strivesc cu o lingură de lemn, se pun într-un săculeţ, se stoarce sucul, se toarnă în sticle, se dopuiesc, se pasteurizează. Se păstrează într-un loc rece şi întunecos.
Nectar din prune
Ingrediente: 5 kg prune, 1 kg zahăr.
Pentru prepararea nectarului de prune, se pot folosi soiurile de toamnă, dar în special cele din grupa renglotelor. Într-o oală mai mare se pune apă cam ⅓ din capacitatea ei şi se aşează pe foc. Se ia o sită care să încapă în oală. Prunele spălate, alese şi curăţate de codiţe se pun în sită, un rând sau cel mult două. Când apa din oală începe să fiarbă, se ia sita cu prunele şi se pune în oală în aşa fel ca prunele să nu atingă apa ci să fie numai pe abur.
Se acoperă cu un capac şi se lasă prunele în abur timp de 3-4 minute, până ce pieliţa crapă, iar suprafaţa fructelor este acoperită de broboane de apă. Pulpa nu trebuie opărită pentru că eliminarea sucului se va îngreuna.
După opărire, fructele se scot din sită şi se pune o altă serie, se scot sâmburii, se strivesc şi se pun la presă pentru scoaterea sucului. Sucul fierbinte se toarnă în sticle, care se astupă cu dopuri, se învelesc în prosoape, şi se ţin până a doua zi.