Ascultă Radio Antena Satelor Live

Compotul și alte bunătăți din prune

Compotul și alte bunătăți din prune
Foto: Dirk Hoenes, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 11:49

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă românească”, „Vânătă de Italia”, „Bistriţene”, cu sâmburele detaşabil.

Compotul de prune se poate prepara din prune întregi sau jumătăţi, cu sau fără sâmburi, cu sau fără pieliţă.

Ingrediente: 5 kg prune, 1 kg zahăr, 3 l apă, 2 cuişoare, 1 linguriţă rasă de scorţişoară.

Zahărul, apa şi mirodeniile nemăcinate se pun într-o oală de 6-8 l. Când siropul clocoteşte, se adaugă circa ¼ din prunele spălate şi curăţate de codiţe, se amestecă cu lingura în sirop, ca să se înfierbânte toate un minut, apoi, fără să clocotească, se scot cu strecurătoarea şi se pun într-o cratiţă; când siropul clocoteşte din nou, se pun alte prune la fel, până când se termină toată cantitatea. Prunele se aşează nepresate în borcane, lăsând un spaţiu liber de 2-3 cm până la gura acestora. Siropul se lasă să se mai răcorească şi apoi se toarnă peste prune. Borcanele se închid şi se sterilizează în apă 25-30 minute.

Sucul de prune

Se vor folosi: 7 kg prune.

Se aleg prunele bine coapte, din soiurile cu sâmbure detaşabil („Vânătă românească”, „Anna Späth”, „Tuleu”).

Se curăţă de codiţe, se spală, se lasă să se scurgă şi se scot sâmburii. Prunele se pun într-un vas, unde se încălzesc timp de 7-8 minute fără a se lăsa să fiarbă. Această încălzire la 70-80 °C permite ca sucul să fie mai uşor stors din fructe.

Fructele se strivesc cu o lingură de lemn, se pun într-un săculeţ, se stoarce sucul, se toarnă în sticle, se dopuiesc, se pasteurizează. Se păstrează într-un loc rece şi întunecos.

Nectar din prune

Ingrediente: 5 kg prune, 1 kg zahăr.

Pentru prepararea nectarului de prune, se pot folosi soiurile de toamnă, dar în special cele din grupa renglotelor. Într-o oală mai mare se pune apă cam ⅓ din capacitatea ei şi se aşează pe foc. Se ia o sită care să încapă în oală. Prunele spălate, alese şi curăţate de codiţe se pun în sită, un rând sau cel mult două. Când apa din oală începe să fiarbă, se ia sita cu prunele şi se pune în oală în aşa fel ca prunele să nu atingă apa ci să fie numai pe abur.

Se acoperă cu un capac şi se lasă prunele în abur timp de 3-4 minute, până ce pieliţa crapă, iar suprafaţa fructelor este acoperită de broboane de apă. Pulpa nu trebuie opărită pentru că eliminarea sucului se va îngreuna.

După opărire, fructele se scot din sită şi se pune o altă serie, se scot sâmburii, se strivesc şi se pun la presă pentru scoaterea sucului. Sucul fierbinte se toarnă în sticle, care se astupă cu dopuri, se învelesc în prosoape, şi se ţin până a doua zi.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I
Tot ce vrei să știi despre cătină - V
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 10:56

Tot ce vrei să știi despre cătină - V

Fructele de cătină trebuie recoltate în stare bine coaptă, iar după recoltare ori prelucrate rapid ori congelate....

Tot ce vrei să știi despre cătină - V