Ascultă Radio Antena Satelor Live

Compotul și alte bunătăți din prune

Compotul și alte bunătăți din prune
Foto: Dirk Hoenes, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 11:49

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă românească”, „Vânătă de Italia”, „Bistriţene”, cu sâmburele detaşabil.

Compotul de prune se poate prepara din prune întregi sau jumătăţi, cu sau fără sâmburi, cu sau fără pieliţă.

Ingrediente: 5 kg prune, 1 kg zahăr, 3 l apă, 2 cuişoare, 1 linguriţă rasă de scorţişoară.

Zahărul, apa şi mirodeniile nemăcinate se pun într-o oală de 6-8 l. Când siropul clocoteşte, se adaugă circa ¼ din prunele spălate şi curăţate de codiţe, se amestecă cu lingura în sirop, ca să se înfierbânte toate un minut, apoi, fără să clocotească, se scot cu strecurătoarea şi se pun într-o cratiţă; când siropul clocoteşte din nou, se pun alte prune la fel, până când se termină toată cantitatea. Prunele se aşează nepresate în borcane, lăsând un spaţiu liber de 2-3 cm până la gura acestora. Siropul se lasă să se mai răcorească şi apoi se toarnă peste prune. Borcanele se închid şi se sterilizează în apă 25-30 minute.

Sucul de prune

Se vor folosi: 7 kg prune.

Se aleg prunele bine coapte, din soiurile cu sâmbure detaşabil („Vânătă românească”, „Anna Späth”, „Tuleu”).

Se curăţă de codiţe, se spală, se lasă să se scurgă şi se scot sâmburii. Prunele se pun într-un vas, unde se încălzesc timp de 7-8 minute fără a se lăsa să fiarbă. Această încălzire la 70-80 °C permite ca sucul să fie mai uşor stors din fructe.

Fructele se strivesc cu o lingură de lemn, se pun într-un săculeţ, se stoarce sucul, se toarnă în sticle, se dopuiesc, se pasteurizează. Se păstrează într-un loc rece şi întunecos.

Nectar din prune

Ingrediente: 5 kg prune, 1 kg zahăr.

Pentru prepararea nectarului de prune, se pot folosi soiurile de toamnă, dar în special cele din grupa renglotelor. Într-o oală mai mare se pune apă cam ⅓ din capacitatea ei şi se aşează pe foc. Se ia o sită care să încapă în oală. Prunele spălate, alese şi curăţate de codiţe se pun în sită, un rând sau cel mult două. Când apa din oală începe să fiarbă, se ia sita cu prunele şi se pune în oală în aşa fel ca prunele să nu atingă apa ci să fie numai pe abur.

Se acoperă cu un capac şi se lasă prunele în abur timp de 3-4 minute, până ce pieliţa crapă, iar suprafaţa fructelor este acoperită de broboane de apă. Pulpa nu trebuie opărită pentru că eliminarea sucului se va îngreuna.

După opărire, fructele se scot din sită şi se pune o altă serie, se scot sâmburii, se strivesc şi se pun la presă pentru scoaterea sucului. Sucul fierbinte se toarnă în sticle, care se astupă cu dopuri, se învelesc în prosoape, şi se ţin până a doua zi.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece