Ascultă Radio Antena Satelor Live

Conservarea fructelor prin congelare

Conservarea fructelor prin congelare
Foto: ZakariaManjah, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 11:04

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare.

Congelarea este un mijloc de conservare prin îngheţare şi păstrare în condiţii frigorifice a fructelor.

La temperaturi scăzute, intensitatea modificărilor suferite de fructe este mult redusă, păstrând calitatea naturală a fructului. Drept consecinţă, valoarea nutritivă, gustul şi aroma, dar în special conţinutul în vitamina C se menţin cel mai bine. Acest aspect a dus la extinderea acestei metode de conservare atât pe scară industrială, dar şi în gospodării.

Fiecare specie de fructe are punctul său specific de congelare, în funcţie de concentraţia sucului celular.

Se congelează, în general, fructele din soiurile bine colorate, lucioase, aromate, suculente, cu conţinut cât mai ridicat în zaharuri şi acizi, recoltate la momentul optim, adică la maturitatea de consum şi nu supracoapte. Fructele încep să se altereze din momentul când au fost desprinse de pe plantă. Pentru a opri acest proces, congelarea trebuie să aibă loc imediat după recoltare. Cu cât timpul scurs între recoltare şi congelare va fi mai scurt, cu atât calitatea produsului congelat va fi mai bună.

Pregătirea fructelor este importantă şi se realizează prin: sortare, spălare, îndepărtarea părţii necomestibile, divizare, opărire, răcire.

Sortarea fructelor se face în scopul păstrării numai a celor proaspete, bine coapte, cu aromă şi culoare pronunţată, dar cu textura fermă.

Spălarea fructelor se face sub jet de apă rece sau prin scufundare în apă. Nu se recomandă menţinerea fructelor cu textură fină (zmeură, coacăze) în vase cu apă rece mai mult timp, pentru că se înmoaie şi pierd din sucul celular.

Îndepărtarea părţilor necomestibile este diferită după tipul de fruct şi anume:

  1. la afine se înlătură frunzuliţele şi pedunculul;
  2. la coacăze se înlătură rahisul (ciorchinele);
  3. la cătină se înlătură codiţele şi ramurile;
  4. la măceşe se înlătură pedunculul şi seminţele;
  5. la mere, pere se înlătură pedunculul, coaja şi casa seminală;
  6. la prune se înlătură pedunculul şi sâmburii.

Divizarea. Materia primă căreia i s-a îndepărtat partea necomestibilă, se cere în multe cazuri, a fi redusă la dimensiuni rezonabile pentru a fi aptă pentru congelare. În consecinţă, ea este porţionată sub formă de bucăţi, rondele, tăiţei, cuburi.

Opărirea este o operaţie facultativă care se face în scopul înmuierii texturii unor fructe (mere, pere, prune, măceşe), inactivării enzimelor care produc oxidări ale culorii

(mere, pere) şi eliminării aerului din ţesuturile vegetale. Opărirea este însoţită de răcirea fructelor, până la temperatura camerei.

Fructele astfel pregătite sunt bune pentru congelat.

Ambalarea fructelor în vederea congelării

Fructele se ambalează în pungi de hârtie, cel mai adesea de polietilenă sau cutii, caserole cu capac. Cantitatea ce se pune într-un ambalaj trebuie să fie pentru consum o singură dată, adică între 150 g până la 1 kg.

Ambalajele folosite trebuie să fie bine spălate şi dezinfectate, să nu aibă miros străin şi să aibă posibilitatea de închidere ermetică.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun
Ceaiuri de toamnă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:53

Ceaiuri de toamnă

Infuzia (ceaiul) este forma cea mai simplă de a extrage substanțele active din plantele medicinale. Infuzia se obține din...

Ceaiuri de toamnă