Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cultura cătinei: valoare și tehnici de cultivare

Cultura cătinei: valoare și tehnici de cultivare
Foto: Uschi Dugulin, Pixabay

Articol de Antena Satelor, 05 August 2024, 13:01

Cătina albă este considerată una dintre cele mai valoroase specii de arbuști fructiferi, fiind apreciată atât în flora spontană, cât și în cea cultivată. În România, acest arbust este cunoscut sub diverse denumiri, precum cătină albă, cătină albă de râu, cătină ghimpoasă, cătină albastră și cătina roșie. În localitatea Cătina din județul Buzău, este numită "Fructele Maicii Domnului". În țările nordice, cătina este apreciată ca "Arborele de ulei al Nordului".

În România, cătina crește natural în zona Subcarpaților din Muntenia și Moldova, de la râul Olt până la Valea Bistriței, cu cea mai mare densitate în bazinul Buzăului.

Beneficiile fructelor de cătină

Fructele de cătină sunt recunoscute ca "polivitamine naturale" datorită conținutului lor bogat în vitamine (A, B1, B6, C, E, F, K), minerale (Ca, P, Na, Mg, Fe, Se, Cr), enzime, acizi organici și antioxidanți. Acestea sunt utilizate pe scară largă în industria alimentară, fiind folosite la prepararea de sucuri, siropuri, dulcețuri, peltea, nectar, gem, jeleuri, marmeladă și suplimente fitoterapeutice. Din punct de vedere economic, fructele de cătină sunt utilizate integral.

Particularități biologice

Cătina albă este o plantă pionieră, nepretențioasă și adaptabilă la diverse condiții de sol și climă. Aceasta crește acolo unde alte plante nu pot vegeta, preferând lumina deplină și fiind mai puțin dependentă de calitatea solului. Arbustul poate ajunge la înălțimi de 1-6 metri, în funcție de ecotip și zonă.

Sistemul radicular al cătinei este complex, cu rădăcini principale adânc ramificate și o rețea densă de rădăcini secundare, care se pot întinde până la 12 metri împrejur. Cătina se înmulțește prin rădăcini adventive și prin semințe, butași, marcote, drajoni, altoire și înmulțire meristematică.

Etapele de creștere și rodire

Perioada de creștere intensivă: Începe din anul II de la plantare și durează 4-5 ani, timp în care planta dezvoltă un sistem radicular puternic și tulpini robuste.

Perioada de creștere și rodire: Începe la 2-3 ani de la plantare, cu primele fructe și producții de 3-12 t/ha.

Perioada de plină rodire: Aceasta durează până la 18-20 ani de la plantare, cu producții ce pot depăși 25 t/ha, depinzând de agrotehnică.

Perioada de declin: După aproximativ 18-20 ani, producția de fructe începe să scadă.

Cătina începe să fructifice anual la 2-5 ani după plantare, dar produce abundent doar o dată la doi ani. Pe măsură ce planta îmbătrânește, fructifică din ce în ce mai intens.

Cultura cătinei albe este o alegere excelentă pentru cei care doresc să investească în agricultură, datorită valorii sale economice și multiplelor beneficii pentru sănătate. Cu o îngrijire adecvată și respectarea particularităților biologice, cătina poate aduce profituri semnificative și contribuții valoroase la industria alimentară și fitoterapeutică.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun