Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum sa îngrijim solul din livezi

Cum sa îngrijim solul din livezi
Foto: Günther Schneider

Articol de Antena Satelor, 23 Ianuarie 2024, 12:33

Azi vorbim despre intretinerea si lucrarile solului in livezi.

Un prim mod de intretinere a solului in livezi este:

  1. țelenirea permanenta a solului in livezi – este buna doar pt zonele deluroase, cu multe ploi.

In zonele cu mai putine precipitatii, ințelenirea mai mult dauneaza decat ajuta deoarece:

  • Ierburile formeza de pe suprafata solului impiedica patrunderea apei la radacina pomilor;
  • Aerul patrunde mai greu si atunci radacinile pomilor se repartizeaza in straturile superioare, fiind astfel expuse la seceta vara si la ger iarna, daca solul nu este acoperit de zapada.
  • Pomii cresc slab, dau recolte mici, de calitate inferioara.
  • Daca intelenirea se face provizoriu, pentru 1-2 ani, cu plante ca: trifoiul, lucerna si exista si posibilitatea udarii livezii, efectul asupra solului este favorabil: se reface structural si se imbogateste in humus.

Un al doilea mod de intretinere a solului in livezi este:

  1. Mentinerea permanenta a ogorului negru – adica solul se mentine curat de buruieni si afanat in cursul vegetatiei, prin discuire sau prasile repetate.
  • solul fiind afanat la suprafata, se impiedica evaporarea apei;
  • intr-un sol afanat, aerul patrunde usor, pamantul se incalzeste mai repede, microorg. din sol se inmultesc si transforma resturile vegetale in humus si saruri minerale pe care pomii le absorb odata cu apa;
  • nu exista concurenta pt hrana/apa cu buruienile

Concluzie – pomii sunt mai vigurosi, formeaza mai multi muguri de rod si dau recolte mai mari.

  • Totusi, prin lucrarea repetata a solului, acesta sebatatoreste, se distruge structura solului cu consecintele aferente. Pt a reduce aceste efecte nedorite solul se ara toamna la adancime de 20-22 cm in livezile de mar si par si la 15-18 cm in cele de prun, cais, piersic, cires si visin si de arbusti fructiferi; si primavara se face afanarea solului la 10-12 cm, cu cultivatorul sau cu sapa (in livezile mici), pe toata suprafata, inclusiv sub coroana pomilor.

Un alt mod de mentinere a solului in livezi este:

  1. Ogorul negru combinat cu plante acoperitoare sau ogorul negru ocupat

In prima jumatate a verii, solul din livada se mentine ogor negru; in august se insamanteaza mazare furajera, lupin galben, secara care cresc pana in toamna, dau o masa verde imp. care prin aratura de toamna se ingroapa in sol ca ingrasamant verde.

  • aerul si apa patrund usor in sol;
  • pomii cresc puternic, cu un foliaj sanataos necesar dezvoltarii fructelor si apoi pt transformarea mugurilor vegetativi in muguri de rod;

vara, culturile de acoperire extrag apa din sol; din aceasta cauza, cresterea lastarilor incetineste inca de prin august si atunci lemnul lastarilor are timp sa se coaca, pana in toamna, ceea ce este benefic pt rezistenta lemnului la ger, iar primvara urmatoare pomii infloresc abundent si leaga rod bogat.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece