Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gutuiul și zeița frumuseții

Gutuiul și zeița frumuseții
Foto: Juncala, Pixabay

Articol de Antena Satelor, 16 Septembrie 2024, 13:31

Gutuiul ocupă un loc important în cultura pomilor fructiferi, datorită adaptabilității speciei, valorificării integrale a fructelor precum și a frumuseții pomului.

Începând din antichitate, gutuile au servit drept simbol al dragostei și fertilității, find mereu prezente în ceremoniile de nuntă. Venus, zeița frumuseții apare de multe ori în picturi, înfățișată având într-o mână o gutuie.

Gutuiul este un pom precoce. Intră pe rod după 2-3 ani de la plantare și are o mare capacitate de producție. Pomul nu se supraîncarcă cu rod și nu este afectat de alternanța de fructificare.

Conform studiilor efectutate de specialiști, gutuile au numeroase proprietăţi terapeutice: tonice, antimicrobiene, antiinflamatoare, astringențe, emoliente, digestive şi expectorante. Se recomandă consumul gutuilor ca un tonic excelent pentru ficat.

Gutuile pot fi valorificate în stare proaspătă, coapte, fierte, uscate prin deshidratare sau prelucrate sub formă de peltea, dulceaţă, compot sau de garnitură la preparatele din carne. Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, putem prepara tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii, conform recomăndarii specialiștilor.

Recoltarea gutuilor

Gutuile sunt printre ultimile fructe care se coc în livada, în cursul lunii octombrie. Temperatura scăzută ameliorează gustul și da savoare fructului.

Momentul optim de recoltare se recunoaște astfel:

1. După culoare: trebuie să fie galben-aurie

2. După aromă și gust: înmiresmat , amărui – dulceag – acrișor

3. După puf: dacă la ștergere, puful de pe fructe cade, atunci gutuile se pot recolta.

4. Dacă desprinderea de pe ramură se face cu ușurință, atunci sunt coapte.

Se recomandă recoltarea gutuilor când sunt coapte deplin, deoarece gustul și mirosul specific se obțin când ajung la maturitate în pom.

Atenție: dacă recoltarea se face prea devreme, puful nu se mai poate înlătura, decât împreună cu coaja. Gutuile nu trebuie lăsate prea mult în pom, deoarece se întăresc și își pierd din gust.

Recoltarea se face manual- dar, mare atenție, atunci când se culeg gutuile, sub nici o formă să nu se rupă vârful ramurilor de care sunt prinse; pe aceste ramuri se găsesc muguri micști, care vor forma flori și frunze în primăvara următoare.

Fructele, după recoltare, se așază direct în ladițele de păstrare, evitând astfel lovirea și vătămarea lor. La temperatura de 4-5°C și umiditate relativă (aer) de 85 %, se pot păstra 2-3 luni.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece