Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gutuiul și zeița frumuseții

Gutuiul și zeița frumuseții
Foto: Juncala, Pixabay

Articol de Antena Satelor, 16 Septembrie 2024, 13:31

Gutuiul ocupă un loc important în cultura pomilor fructiferi, datorită adaptabilității speciei, valorificării integrale a fructelor precum și a frumuseții pomului.

Începând din antichitate, gutuile au servit drept simbol al dragostei și fertilității, find mereu prezente în ceremoniile de nuntă. Venus, zeița frumuseții apare de multe ori în picturi, înfățișată având într-o mână o gutuie.

Gutuiul este un pom precoce. Intră pe rod după 2-3 ani de la plantare și are o mare capacitate de producție. Pomul nu se supraîncarcă cu rod și nu este afectat de alternanța de fructificare.

Conform studiilor efectutate de specialiști, gutuile au numeroase proprietăţi terapeutice: tonice, antimicrobiene, antiinflamatoare, astringențe, emoliente, digestive şi expectorante. Se recomandă consumul gutuilor ca un tonic excelent pentru ficat.

Gutuile pot fi valorificate în stare proaspătă, coapte, fierte, uscate prin deshidratare sau prelucrate sub formă de peltea, dulceaţă, compot sau de garnitură la preparatele din carne. Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, putem prepara tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii, conform recomăndarii specialiștilor.

Recoltarea gutuilor

Gutuile sunt printre ultimile fructe care se coc în livada, în cursul lunii octombrie. Temperatura scăzută ameliorează gustul și da savoare fructului.

Momentul optim de recoltare se recunoaște astfel:

1. După culoare: trebuie să fie galben-aurie

2. După aromă și gust: înmiresmat , amărui – dulceag – acrișor

3. După puf: dacă la ștergere, puful de pe fructe cade, atunci gutuile se pot recolta.

4. Dacă desprinderea de pe ramură se face cu ușurință, atunci sunt coapte.

Se recomandă recoltarea gutuilor când sunt coapte deplin, deoarece gustul și mirosul specific se obțin când ajung la maturitate în pom.

Atenție: dacă recoltarea se face prea devreme, puful nu se mai poate înlătura, decât împreună cu coaja. Gutuile nu trebuie lăsate prea mult în pom, deoarece se întăresc și își pierd din gust.

Recoltarea se face manual- dar, mare atenție, atunci când se culeg gutuile, sub nici o formă să nu se rupă vârful ramurilor de care sunt prinse; pe aceste ramuri se găsesc muguri micști, care vor forma flori și frunze în primăvara următoare.

Fructele, după recoltare, se așază direct în ladițele de păstrare, evitând astfel lovirea și vătămarea lor. La temperatura de 4-5°C și umiditate relativă (aer) de 85 %, se pot păstra 2-3 luni.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I