Ascultă Radio Antena Satelor Live

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Articol de Antena Satelor, 26 Noiembrie 2024, 12:04

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau „Vinicer”, surprinde tranziția către iarnă cu brume groase și promoroacă, dar și cu momente importante pentru fermentarea și limpezirea vinului. Este ultima lună de toamnă și aduce lucrări specifice în câmp, grădină, livadă și fermă. Haideți să vedem ce este de făcut în această perioadă!

Lucrări în Câmp

  • Finalizați recoltarea, transportul și depozitarea produselor agricole.
  • Strângeți resturile vegetale și folosiți-le pentru compost – acestea vor deveni un îngrășământ organic prețios pentru recolta viitoare.
  • Pregătiți patul germinativ și încheiați semănatul culturilor de toamnă.
  • Pregătiți terenul pentru campania de primăvară. Este recomandat să aplicați gunoi de grajd (20-30 tone/ha o dată la 3-4 ani) și îngrășăminte cu fosfor și potasiu.
  • E timpul pentru aratul de toamnă, pregătind terenul pentru a intra în iarnă.
  • Îngrijiți semănăturile de toamnă, precum grâul și rapița, pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă.

Lucrări în Legumicultură

  • Continuați recoltarea legumelor rădăcinoase și vărzoase, și pregătiți spațiile de depozitare pentru acestea.
  • Finalizați recoltatul la fasole și mazăre.
  • Întrețineți culturile de tomate, ardei și castraveți din sere (ciclul al doilea).
  • Semănați salată și ridichi de lună (soiuri de toamnă-iarnă).
  • Colectați și etichetați semințele pentru anul viitor, alegând soiurile și hibrizii potriviți pentru următoarea cultură.

Lucrări în Viticultură

  • Pregătiți spațiile și vasele pentru depozitarea vinului.
  • Protejați butucii de viță-de-vie împotriva gerului.
  • Completați golurile din plantații și încorporați îngrășămintele cu fosfor și potasiu în sol.

Lucrări în Pomicultură

  • Recoltați fructele rămase – nuci, gutui, mere și pere – care vor fi păstrate peste iarnă.
  • Adunați fructele stricate de pe ramuri sau de pe sol, pentru a evita propagarea agenților patogeni.
  • Aplicați ulei horticol pentru a distruge dăunătorii care hibernează.
  • Realizați tăieri la pomii semințoși după căderea frunzelor, eliminând ramurile uscate sau cele care se intercalează.

Lucrări în Zootehnie

  • Pregătiți adăposturile pentru stabulația din timpul iernii, asigurându-vă că sunt protejate de ploaie și fără curenți de aer. Lumina este esențială, fie naturală, fie artificială.
  • Aplicați măsurile sanitar-veterinare necesare pentru această perioadă.

Noiembrie este o lună a pregătirilor și a grijii pentru viitoarea recoltă, atât pe câmp, cât și în grădină, livadă și fermă. Munca depusă acum va asigura o bază solidă pentru un an agricol reușit!

Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II