Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 11:13
Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a nu se altera. În principiu, toate legumele și fructele care se depozitează trebuie ținute într-un spațiu aerisit și la distanță unele de altele. Nu se depozitează fructe și legume care au fost lovite sau prezintă urme de mucegai. De asemenea, nu se spală, doar se curață de pământ și se lasă la uscat.
Legumele și fructele pot fi păstrate în ladițe de lemn-plastic, hârtie, nisip, ceară, sare sau chiar în pământ, în sanțuri săpate special.
Pivnițele răcoroase și întunecate, podurile, sunt perfecte pentru depozitarea acestora.
Spațiile de depozitare trebuie pregătite:
- ție la igrasie, condens, mucegai, praf, umiditate - de eliminat acești factori înainte de depozitatea legumelor și fructelor. Ideal, ar fi instalarea unui sistem de ventilație, precum și termoizolarea pereților, pentru ca factori precum temperatura și umiditatea sa fie asigurați la optim;
- verificarea stării rafturilor-rezistența acestora, a locurilor de depozitare;
- spațiul trebuie folosit și pe înălțime, așa că este bine de montat rafturi înalte, dacă sunt ușor accesibile;
- starea materialelor în care urmează să fie depozitate fructele și legumele este importantă - dacă lemnul este putrezit, la fel se va întâmpla și cu fructele din ladițele respective. Materiale precum PVC-ul, metalul, ceramica, vopseaua antifungică mențin un mediu potrivit pentru depozitare.
- temperatura optimă din spațiul de depozitare nu ar trebui să depășească 4-5 grade Celsius, la fel ca în frigider. Trebuie montat un termometru pentru monitorizarea temperaturii. Legumele și fructele depozitate peste iarnă nu trebuie expuse unor temperaturi de îngheț.
Atunci când depozitați borcane și conserve de legume și fructe, pe care tocmai le-ați pregătit luna aceasta, ele trebuie să fie reci, pentru a nu pune în pericol produsele aflate deja în spațiul de depozitare.
Locul de depozitare trebuie să fie întunecat. Dacă există totuși o ferestră în încăpere, filtrați lumina și asigurați-vă că razele soarelui nu cad direct pe produse.
Umiditatea în beci ar trebui să se încadreze între 60-65%, însă multe legume, printre care și cartofii, au nevoie de o umiditate mai mare, de 80-85%. Umiditatea poate fi controlată cu ajutorul unui umidificator sau a unui dezumidificator, după caz.
Aerisirea spațiului de depozitare este importantă, pentru că ajută să se păstreze o temperatură potrivită; cărbunele sau lavanda uscată absorb cu succes mirosurile neplăcute din spațiile de depozitare.
Produsele depozitate trebuie verificate săptămânal sau o dată la două săptămâni.
Din moment ce condițiile de păstrare sunt specifice în funcție de specie si soi, timpul de depozitare pentru fructe și legume diferă foarte mult.