Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plantarea arbuștilor fructiferi în octombrie - I

Plantarea arbuștilor fructiferi în octombrie - I
Foto: Joshua Woroniecki, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 10:19

Afinul

Considerând condițiile climatice din România, perioada optimă de plantare a afinului este toamna, acum în octombrie, începutul lui noiembrie; zonele favorabile fiind cele de deal și de munte.

Afinul, arbust fructifer, sub formă de tufă de 30-60 cm, este mult folosit în alimentație, dar și în medicina naturistă, motiv pentru care reprezintă o bună alegere pentru cei care vor să investească în domeniul agricol, aducând profitabilitate cultivatorilor.

Afinele conțin substanțe antioxidante, antiseptice și un echivalent natural al insulinei, numit inulină. Pe lângă aceste substanțe, fructele mai conțin și minerale (calciu, sodiu, magneziu) și vitamine (A, C, B1, B2), pigmenți antocianici. Produsele procesate din Afin (gem, dulceață, sirop, ceai) sunt recomandate de specialiști în scop nutrițional și terapeutic.

Materialul de plantat trebuie să fie bine înrădăcinat și să aibă înălțimea de 30-45 cm. Arbuștii se vor procura doar din pepiniere sau stațiuni de cercetare autorizate.

Se recomandă plantarea mai multor soiuri, pentru o legare mai bună a fructelor.

Având în vedere cerințele pentru pH (4,5-5,5) ale soiurilor de afin, pregătirea locului de plantare implică administrarea unor materiale care să îmbunătățească textura solului și să mențină aciditatea acestuia la valori optime. În cazul culturii de afin, cele mai bune culturi premergătoare sunt coniferele, care se dezvoltă în mod natural pe soluri acide. De asemenea, dacă solul corespunde din punct de vedere al acidității (pH:4,5-5,5), pășunile și fânețele sunt bune premergătoare. Astfel, în gropile de plantare se pot adauga turbă acidă (cea mai recomandată), gunoi de grajd fermentat, rumeguș de conifere.

Utilizarea suplimentară a ciupercilor de micoriză favorizează aprovizionarea plantei cu elementele minerale necesare.

Distanțe de plantare: se recomandă 3 m între rânduri și 1 m între plante, pe rând.

Înainte de plantare, se fasonează și se mocirlește materialul săditor; se scurtează rădăcinile sănătoase, în cazul în care sunt prea lungi și se elimină părțile rupte sau uscate. Mocirlirea rădăcinilor este benefică pentru vindecarea rănilor, hidratare, nutriție formarea unor noi rădăcini.

Plantarea propriu-zisă începe cu pichetarea și efectuarea gropilor de plantare; planta se poziționează astfel încât 5-10 cm din tulpină să fie acoperită de pământ.

După efectuarea plantării, se tasează pământul din jurul arbustului pentru un contact cât mai bun între pământ și rădăcini. Se recomandă mulcirea solului cu rumeguș de-a lungul rândului de plante.

Lucrări de întreținere

În primul an după plantare, tulpinile se scurtează la 3-4 muguri, pentru a stimula planta să formeze lăstari viguroși, de la baza tufei. În al doilea an, creșterile verticale și viguroase se scurtează la jumătate, în vederea ramificării, iar cele slabe se elimină;

În următorii 2-3 ani se procedează la fel, dar se scurtează doar jumătate din tulpinile noi, pentru dispunerea etajată a producției;

Combaterea buruienilor;

Irigarea este obligatorie pentru cultură de afin, în zonele unde precipitațiile nu asigura necesarul de apă (minim 800 mm/an). Este recomandată irigarea prin picurare;

În cazul plantațiilor intensive este necesară fertilizarea suplimentară, eșalonat, pe tot parcursul perioadei de vegetație si monitorizarea atacului de boli și dăunători.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun