Plantarea arbuștilor fructiferi în octombrie - II
Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 10:23
Coacăzul
Epoca optimă de plantare este cuprinsă între sfârșitul lunii octombrie și prima decadă a lunii noiembrie, dar, desigur se poate planta și primăvara.
Coacăzul are cerinţe moderate faţă de factorii de mediu, se înmulțeste ușor, intră repede pe rod, iar fructele obținute au multiple beneficii pentru organism, motiv pentru care reprezintă o bună alegere pentru cei care vor să investească în domeniul agricol, aducând profitabilitate cultivatorilor. Coacăzele reprezintă o importantă sursă de: zaharuri, acizi organici, sodiu, potasiu, calciu, fier, fibre alimentare și vitamine ( A, D, C, B6, B12).
Dintre numeroasele specii de coacăz, doar coacăzul negru (Ribes nigrum) coacăzul roșu (Ribes rubrum) și cel alb (Ribes niveum) au valoare comercială.
Plantarea
Cele mai bune premergătoare pentru coacăz sunt plantele leguminoase anuale sau perene (mazăre, fasole, trifoi, lucernă) precum și unele plante tehnice (rapiță, muștar).
Terenul se va pregăti cu minim 60 zile înainte de plantare. Solul trebuie să fie fertil, profund, cu o textura argiloasă și să dreneze bine apa.
Se recomandă următoarea schemă de plantare: 3 m distanță între rânduri și 1 m distanță între plante, pe rând.
Înainte de plantare, se fasonează și se mocirlește materialul săditor; se scurtează rădăcinile sănătoase, în cazul în care sunt prea lungi și se elimină părțile rupte sau uscate. Mocirlirea rădăcinilor este benefică pentru vindecarea rănilor, hidratare, nutriție formarea unor noi rădăcini.
Plantarea propriu-zisă începe cu pichetarea și efectuarea gropilor de plantare; planta se poziționează astfel încât 5-10 cm din tulpină să fie acoperită de pământ. După efectuarea plantării, se tasează pământul din jurul arbustului pentru un contact cât mai bun între pământ și rădăcini.
Lucrările de îngrijire
Tăierile de formare - acestea trebuie să creeze o tufă ce poate să rodească încă din anul al treilea.
Coacăzul emite în fiecare an lăstari din zona coletului, iar cele mai mari cantități de fructe se obțin de pe ramurile de anul 2 și 3.
Tăierile din anii următori trebuie să aerisească și să reîntinerească tufa.
Se pot efectua fertilizări foliare și radiculare.
Igiena culturală este una din măsurile de prevenire a bolilor și dăunătorilor. Aceasta constă în tăierea, strângerea și arderea tulpinilor și lăstarilor uscați sau afectați de boli și dăunători; se realizează în perioada de repaus vegetativ (iarna). Pentru a ușura realizarea lucrărilor de întreținere și recoltare, se recomandă palisarea plantației de coacăz.
Recoltarea
Coacăzele se recoltează când fructele din vârful ciorchinilor sunt în faza de pârgă. Fructele se maturează în mod eșalonat, de la baza ciorchinelui, spre vârf. Recoltarea se realizează pe timp răcoros și uscat și fructele se depozitează imediat în ambalaje. Se recomandă utilizarea ambalajelor mici, pentru ca fructele să nu fie vătămate (max. 5 kg).
Coacăzele culese la momentul optim se pot depozita în încăperi răcoroase timp de 10 zile.
În depozite cu atmosferă controlată, fructele se pot păstra timp de 35 de zile.