Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plantarea arbuștilor fructiferi în octombrie - III

Plantarea arbuștilor fructiferi în octombrie - III
Foto: Teodor Buhl, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 10:30

Agrișul

Azi vorbim despre Agriș, arbust cu multiple virtuți alimentare și terapeutice. Este un arbust de talie mică (ajunge până la 1.5 m înălţime), care, la fel că murul, zmeurul sau coacăzul, creşte spontan în regiunile deluroase şi muntoase, dar poate fi şi cultivat în pepiniere sau pe lângă casă; fructele de agriș pot fi valorificate cu succes în alimentație și în industria farmaceutică. În plus, o plantație de agriș poate fi valorificată timp de 20-30 de ani, dacă este bine îngrijită, reprezentând o bună alegere pentru cei care vor să investească în domeniul agricol, aducând profitabilitate cultivatorilor.

Fructele de agriș conțin: zaharuri, acizi organici, fibre vegetale, minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu) și vitaminele A, B1, B2, C, P. Agrișele pot fi consumate proaspete, uscate sau congelate, fie procesate sub formă de compot, peltea, dulceață sau sucuri naturale.

Agrişul este un arbust nu foarte pretenţios față de factorii de vegetație şi destul de adaptabil, care fructifică în al doilea an de la plantare. Preferă solul uşor, bine drenat, cu un PH optim de 4,6 - 5, bogat în substanţe nutritive şi aerisit. Se dezvoltă atât în locuri luminate cât şi în semiumbră.

Un material săditor de calitate se vă procura doar din pepiniere sau stațiuni de cercetare autorizate.

Considerând condițiile climatice din România, perioada optimă de plantare este toamna, acum în octombrie, începutul lui noiembrie; zonele favorabile fiind cele de deal și de munte.

Distanța de plantare: se recomandă 2,5-3 m între rânduri și 1 m între plante, pe rând. Înainte de înfiintarea culturii de agriș, este recomandată scarificarea terenului, mai ales dacă solul este unul greu și mărunțirea și nivelarea acestuia. Totodată, se poate face și o fertilizare de bază.

Plantarea propriu-zisă începe cu pichetarea și efectuarea gropilor de plantare. Înainte de plantare, se fasonează și se mocirlește materialul săditor. Planta se poziționează astfel încât 5-10 cm din tulpină să fie acoperită de pământ.

Lucrările de îngrijire

În primii doi ani după plantare, cultura de agriș trebuie irigată, pentru ca planta să dezvolte rădăcini puternice și să devină rezistentă la secetă, la fel ca și în cazul viței de vie.

De asemenea, este importantă curățarea arbuștilor de buruienile care cresc împrejurul lor, întrucât acestea se hrănesc cu apă și elementele nutritive ale agrișului și împiedică creșterea acestuia.

Lucrările de tăiere sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a agrișului. Acestea se realizează sub formă de tufă sau de trunchi. Tăierile sub formă de tufă presupun scurtarea tulpinilor la o înălțime de aproximativ 20 de cm, imediat după plantare. În acest fel, arbuștii vor putea forma tulpini noi. În următorii ani, este indicată scurtarea la numai 4 tulpini viguroase. Tăierile sub formă de trunchi presupun scurtarea tulpinilor până la 2 – 7 muguri, imediat după plantare.

Recoltarea

Recoltarea se realizează la maturitatea deplină, când pielița fructelor devine transparentă, pulpa este moale și prezintă aroma și gustul specific. Fructele se recoltează cu peduncul, pe vreme uscată și răcoroasă și se realizează manual sau cu utilaje ce scutură arbuștii.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun