Plantarea pomilor fructiferi - I
Articol de Antena Satelor, 18 Septembrie 2024, 12:11
Toamna este perioada ideală pentru plantarea pomilor și arbuștilor fructiferi, după căderea frunzelor și înaintea venirii primului val de îngheț.
Se recomandă să se planteze toamna pentru ca pomii au timp să își dezvolte rădăcinile, lemnul are timp să se matureze, să acumuleze substanțe de rezervă în ramuri pentru a suporta gerul iernii viitoare. Primăvara, lăstarii acestor pomi plantați din toamnă vor crește mai mari decât în cazul pomilor plantați primăvara.
Perioada optimă pentru plantare toamna este după căderea frunzelor, după 15 octombrie. Dată limită: până la venirea primul val de îngheț.
Alegerea locului potrivit
Este de preferat că solul pentru plantat să fie cât mai bogat în susbstante minerale, să fie ușor de udat și de săpat. Cele mai fertile soluri sunt cernoziomurile, bogate în humus, dar și solurile brun-roșcate de pădure. Solul trebuie să nu fie predispus să rețină apă, deoarece rădăcina pomului poate putrezi.
Locul ales trebuie să nu fie prea umbrit. Oricum, fiecare pom fructifer are cerințe specifice în privința mediului de creștere. De exemplu, prunul și vișinul agreează locurile mai umbrite, dar caisul, piersicul și cireșul preferă mai mult soarele.
Fertilizarea
Pomii tineri au mare nevoie de substanțe minerale că să se dezvolte; astfel, se împrăștie uniform gunoi de grajd, amestecat cu puțină sare potasică și superfosfat în locurile unde se dorește plantarea pomilor.
Săparea gropilor
Este recomandat că gropile de plantare să fie săpate cu câteva săptămâni înaintea plantării. Astfel, locul se sterilizează, iar riscul că puieții să fie atacați de boli sau dăunători este redus, se activează microflora din sol și pământul se aerează. Pentru plantarea pomilor toamna, se pot săpa gropile încă din luna august.
Gropile trebuie să aibă o adâncime cuprinsă între 60-80 cm și o lățime de 1-1,5 metri, pentru ca rădăcinile pomilor să aibă suficient loc să se prindă și să se dezvolte ulterior.
Fasonarea rădăcinilor
Are rolul de a împrospăta rădăcinile mai groase de 4 mm și de a încuraja creșterea. Rădăcinile de schelet, mai groase, sunt cele responsabile de prinderea pomilor, așa că acestea trebuie să fie cât mai lungi, dacă nu sunt rănite. În cazul rădăcinilor de schelet care prezintă răni, fasonarea se face deasupra acestora, scurtând rădăcina rănită. Rădăcinile subțiri pot fi scurtate până la 1-2 cm, iar cele uscate pot fi tăiate de la bază, pentru a stimula creșterea.
Mocirlirea rădăcinilor
Se scufundă rădăcinile pomilor, în mod repetat, într-un amestec format din pământ mărunțit, compost și apă. Acest amestec are rolul de a stimula vindecarea rănilor și creșterea noilor rădăcini, în locul celor care au fost fasonate.
De asemenea, se asigură umiditatea necesară rădăcinilor în momentul plantării și ajută la o mai bună aderare a acestora la sol.