Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor

Sfaturi privind cultivarea trandafirilor
Foto: Peter H, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 19 Februarie 2024, 12:20

Trandafirii sunt plante arbustive, florifere, ce fac parte din genul Rosa, familia Rosaceae. Se cunosc peste 200 de specii de trandafiri și mii de hibrizi. Cultivarea pe scară largă a trandafirilor ca plante decorative a început abia după anul 1900.

Sunt folosiți atât că plante ornamentale, cât și în preparate culinare (dulceața de trandafiri) sau cosmetice (uleiuri esențiale din trandafiri). Uleiul pur de trandafiri este printre cele mai scumpe uleiuri esențiale din lume.

După habitus și utilizări, trandafirii pot fi grupați în:

  • Trandafiri de grădină;
  • Trandafiri pentru parcuri și amenajări;
  • Trandafiri în ghivece;
  • Trandafiri urcători;
  • Trandafiri cu trunchi.

Cerinţe faţă de factorii de vegetaţie:

Trandafirii iubesc lumina, min.6 ore de soare zilnic, de aceea se recomandă plantarea în locuri însorite – pentru o dezvoltare optimă și o înflorire bogată.

Au pretenții moderate față de apă; dar, în perioada de creștere vegetativă, trandafirii au cerințe mai mari pentru umiditate. Ploile sau udarile frecvente pot deteriora aspectul florilor și determina apariția bolilor – se recomandă ca udarea să fie facută preponderent la sol, iar prin aspersiune, numai când este nevoie.

Preferă solurile organice, aerate, bogate în nutrienți. Solul trebuie să fie bine drenat, pentru a proteja sistemul radicular.

Particularităţi tehnologice:

Trandafirii se înmulțesc mai ales prin butășire (în verde sau în uscat). Pentru butășire se preferă doar trandafirii cu lemn moale.

1.Butașii verzi se obțin prin tăierea unor lăstari care au înflorit, lungi de 10-45 cm. Tăierea trebuie realizată la bază imediat sub ochi, și la vârf, la 1-2 cm de ultimul ochi.

Butașul este plantat într-o ladă cu nisip (în acest caz trebuie udat la 2-3 zile) sau în pământ bine drenat și este acoperit cu un borcan.

2. Butășirea în uscat se realizează la mijlocul toamnei, după trecerea florilor și uscarea frunzelor. Se taie din tulpinile uscate, iar butașii se păstrează într-o ladă cu nisip în pivniță. Se plantează în grădină abia în primăvară, după ultimul ger.

Lucrări de îngrijire:

Îngrijirea constantă a trandafirilor este importantă pentru a avea mai multe înfloriri şi astfel o grădină deosebită.

- Fertilizarea trandafirilor - este esențială pentru dezvoltare și o înflorire abundentă; se recomandă compostul care se poate aplică din aprilie până în iulie ;

- Tăierile - în funcție de forma de creștere, se aplică tăieri diferite. Astfel, la trandafirii pentru parcuri și cei spontani tăierile nu sunt obligatorii, se recomandă numai înlăturarea ramurilor uscate sau a celor din interiorul tufei. La trandafirii urcători se elimină ramurile mai mari de 2 ani și se scurtează ramurile florifere. Trandafirii de grădina necesită doar tăieri de curățare – se vor elimina ramurile slăbite, bolnave, uscate sau mai mari de 3 ani ;

- Protejarea de frig - odată ce temperaturile scad sub zero gr.C, se acoperă fiecare butaș cu un vas/borcan sau prin mușuroire. Trandafirii urcători și cei cu trunchi se învelesc folosind materiale speciale.

Dacă ai grijă constant de trandafiri (îndepărtezi frunzele moarte, prășești ușor în jurul rădăcinii), se va reduce mult riscul de apariție a dăunătorilor. Dacă totuși aceștia apar, uleiul horticol și săpunul insecticid reușesc să-i țină sub control.

Trandafirul rămâne un simbol al iubirii, o floare delicată, admirată, precum în versurile poetului nostru Ion Pillat :

« Îmbălsămând pământul cu alba ei minune,
O roză peste noapte a înflorit în parc,
Pe soclul de pe care din vremile străbune
Îşi încordează Eros nebiruitul arc». (Ion Pillat)

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun