Strugurii, la vreme de cules
Articol de Antena Satelor, 16 Septembrie 2024, 13:28
Culesul viilor, care aduce comunitatea împreună, începe în mod tradițional pe 14 septembrie (Ostrovul viilor). Există anumite datini care leagă între ele satele și se transmit din generație în generație, adunând sătenii atât la muncă, precum și la sărbătoare, căci seara se adună în jurul focului și împart din recoltă, lucru ce trebuie să le aducă rod bogat și la anul.
În Vrancea, mustul se obține zdrobind strugurii direct cu picioarele în vasul de lemn unde feciorii se urcă și dănțuiesc, în timp ce femeile pun de-o horă.
Strugurii trebuie să fie culeși când ating maturitatea completă; culoarea, mărimea și dulceața sunt cei mai importanți indicatori. Soiul, lumina, temperatura și umiditatea la care sunt expuși strugurii sunt factori importanți ce influențează recoltarea.
Maturarea este cea mai bună perioadă a recoltării și se recunoaște prin cantitatea de zahăr crescută și cea de aciditate scăzută, în timp ce boabele prind volum și masă. Supramaturarea implică creșterea nivelului de zahăr, dar scăderea în volum a boabelor și poate fi o etapă benefică recoltării, atunci când e vorba de vinuri nobile.
Cea mai sigură metodă de a stabili ziua recoltării este stabilirea nivelului de zahăr din struguri, la laborator, cu refractometrul sau cu densimetrul. Valoarea ideală este de 120-180 g zahăr/ litru must, în funcție de soi. Nivelul de zahăr influențează gradul de tărie al vinului, astfel încât 17 g/l duc la un grad de tărie alcoolică.
Varianta laboratorului implică recoltarea unor eșantioane de boabe la minimum 20 de butuci distanță/hectar, din același soi, coapte și necoapte, sănătoase și deteriorate, câte 3-4 boabe, astfel să adune 1-2 kilograme. Transportul la laborator trebuie realizat în aceeași zi cu recoltarea.
Refractometrul portabil, care măsoară zahărul este varianta mai puțin complicată din punct de vedere logistic, dar implică o mostră de must limpede, obținut prin depozitarea într-un mediu răcoros. Densimetrul sau chiar mustimetrul, instrumente similare unui termometru, măsoară cantitatea de zahăr din must, pe loc.
Zilele ploioase și caniculare trebuie evitate pentru recoltare deoarece strugurii devin perisabili și slabi calitativ. Cel mai recomandat moment al zilei este dimineața, pe lumină, după ce s-a ridicat roua.
Mod de recoltare:
- Strugurii se culeg din partea de jos spre partea superioară a viței de vie;
- Foarfecele trebuie să aibă mărimea mâinilor, altfel pot îngreuna recoltarea;
- În timpul tăierii, ciorchinele trebuie orientat astfel încât să i se păstreze cea mai mare parte din codiță;
- Vasul de recoltare nu trebuie expus la soare, pentru evitarea deshidratării.
Pentru strugurii de masă, procesul este unul asemănător, evaluarea cantității de zahăr. Strugurii trebuie să fie fermi, plini și fixați bine pe codiță. De evitat cei uscați, umezi sau crapați.
La recoltare, strugurii se așează în lădițe într-un singur strat și cu codița în sus iar prin cizelare, așa cum o numesc viticultorii, se îndepărtează defectele ciorchinilor, precum o codiță prea lungă sau boabe deteriorate.