Suc de fructe, direct din livadă I
Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 11:35
Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive, energizante, cu o materie primă relativ ieftină si cu o tehnologie de preparare simplă şi accesibilă. Valorificarea subproduselor rezultate la obtinerea sucurilor naturale din fructe este un alt element stimulativ al eficienţei economice. Gama de produse ce se pot obţine este următoarea:
- substanţe pectice folosite la obtinerea de gemuri;
- coloranţi alimentari naturali;
- produse farmaceutice cu rol trofic şi tonic, antioxidanţi;
- produse de fermentaţie (vin sau oţet de fructe) obţinute din reziduuri de la presare, diluate cu apă şi tratat cu zahărul necesar fermentării.
Suc din afine
Afinele, fructe mici, rotunde, de culoare albăstruie-neagră, acoperite cu un strat ceros cu gust dulce, acrişor, conţin zaharuri, acizi organici, săruri minerale, vitaminele C, A şi B.
Potrivit recomandărilor medicale, afinele se folosesc în afecţiuni ale tubului digestiv, cu efect în infecţiile intestinale, au proprietăţi antiseptice, cresc acuitatea vizuală.
Faima sucurilor de afine, de „panaceu”, vine şi de la bogăţia lor în b-caroten, în vitamina E, în cobalt şi seleniu, puternic antioxidanţi.
Materii prime: 1 kg afine pentru cca. 500 ml suc.
Ustensile de lucru : strecurătoare sau maşină pentru stors roşii, trei vase din inox sau emailate, tifon, linguriţă din inox, cu coadă lungă.
Mod de preparare. Pentru a obţine un suc de calitate, afinele trebuie să fie bine coapte şi intacte. Se curăţă fructele de codiţe şi impurităţi, înlăturându-se cele depreciate; apoi se pun în strecurătoare şi se spală bine. După spălare se lasă să se scurgă şi se pun într-un vas.
Se spală strecurătoarea şi se aşează deasupra unui vas; se pun în ea afinele spălate, se ţine strecurătoarea cu mâna stângă, iar cu dreapta se presează fructele până când pulpa se desprinde de sâmburi.
După obţinerea sucului ravac, sâmburii şi coaja fructelor se trec din strecurătoare în alt vas; se toarnă deasupra cca. 200 ml apă rece şi se lasă aproximativ 15 minute pentru ca pulpa care a mai rămas pe sâmburi să se înmoaie şi să se desprindă mai uşor.
Apoi se aşează tifonul peste vasul în care se află sucul, se pun sâmburii şi restul de pulpă în tifon şi se storc bine deasupra vasului astfel încât sucul să treacă în întregime în vas, iar pierderile să fie cât mai mici. Se lasă cca. 20 de minute să se limpezească şi se strecoară din nou sucul prin tifon.
Sucul din afine se mai poate obţine cu ajutorul maşinii pentru stors roşii. În acest caz, după ce afinele au fost spălate, se lasă puţin să se scurgă şi se trec prin maşină.
Sucul obţinut se lasă cca. 20 de minute să se limpezească şi se strecoară prin tifon.
Sucul din afine este foarte consistent şi acrişor; poate fi consumat în stare proaspătă, ca atare sau în amestec cu zahăr, miere şi apă minerală sau apă potabilă.
Mai poate fi consumat în amestec cu alte sucuri, cărora le conferă un gust şi o culoare plăcute. Fiind acrişor înlocuieşte foarte bine sucul din lămâie.
Mod de păstrare. Pentru consum imediat se poate păstra 4-6 ore în frigider. Sucul din afine poate fi păstrat timp îndelungat (cca. 12 luni) prin congelare.
Sucul se mai poate păstra timp îndelungat prin pasteurizare.