Suc de fructe, direct din livadă II
Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 11:41
Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale nutritive, energizante, cu o materie primă relativ ieftină si cu o tehnologie de preparare simplă şi accesibilă. Valorificarea subproduselor rezultate la obtinerea sucurilor naturale din fructe este un alt element stimulativ al eficienţei economice.
Sucul din mure întruneşte multiple calităţi atât senzoriale, în care remarcată e culoarea lui rubinie pe care transmite în cupajare, cât şi structurale, prin aciditatea moderat spre mare, vitaminele şi minerale conţinute.
Potrivit recomandărilor medicale, sucul din mure constituie un excelent întăritor al organismului, fiind şi un bun laxativ.
Materii prime; 1 kg mure asigură extragerea a cca. 600 ml suc.
Ustensile de lucru: storcător sau maşină pentru stors roşii, trei vase din inox, paletă (spumieră) din inox sau emailată, tifon, linguriţă din inox cu coadă lungă.
Mod de preparare. Murele se curăţă de impurităţi, înlăturându-se fructele depreciate şi se pun într-un vas cu multă apă (aceste fructe sunt destul de perisabile, de aceea operaţiunea de spălare trebuie făcută cu multă atenţie); se scot din apă cu o paletă (spumieră); se aşează într-un vas, schimbându-se apa. Operaţiunea se repetă de 2-3 ori, până când apa în care se spală rămâne limpede. După ce murele au fost spălate, li se scot codiţele (dacă se scot înainte de spălare, murele se pot zdrobi) şi se pun în strecurătoare, care se aşează deasupra unui vas. Se ţine strecurătoarea cu mâna stângă, iar cu dreapta se presează fructele până ce pulpa se zdrobeşte şi trece în vas sub formă de suc.
Se lasă cca. 20 de minute să se limpezească şi se strecoară prin tifon.
Sucul se mai poate obţine cu ajutorul maşinii pentru stors roşii.
În acest caz, după ce murele au fost spălate şi li s-au scos codiţele, se trec prin maşină. Sucul obţinut se lasă cca. 20 de minute să se limpezească şi se strecoară prin tifon.
Sucul poate fi consumat ca atare, imediat după ce a fost obţinut sau în amestec cu zahăr şi apă minerală, apă potabilă. De asemenea, se pretează la amestec cu alte sucuri cărora le conferă un gust acrişor şi o culoare plăcută.
Se poate păstra, pentru consum imediat, 4-6 ore în frigider.
Se mai poate păstra timp îndelungat (cca. 12 luni) prin congelare. În acest caz, pentru ca sucul să-şi păstreze culoarea, se adaugă zeamă de lămâie (3 linguri la 1 litru de suc) sau vitamina C pulbere (1 linguriţă la 1 litru suc), se amestecă bine, se toarnă în tava pentru obţinut cuburi de gheaţă şi se aşează în congelator.
După congelare, cuburile sunt scoase din tavă şi aşezate în pungă din polietilenă care se păstrează în coşul congelatorului. Se mai poate congela în pahare din polietilenă.
Pentru consum, după congelare, cuburile scoase din congelator se pun în pahare, se adaugă zahăr şi apă minerală. Se mai serveşte în amestec cu alte sucuri.
Sucul se poate păstra timp îndelungat prin pasteurizare.