Ascultă Radio Antena Satelor Live

Suc de fructe, direct din livadă II

Suc de fructe, direct din livadă II
Foto: Bernadette Wurzinger, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 11:41

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale nutritive, energizante, cu o materie primă relativ ieftină si cu o tehnologie de preparare simplă şi accesibilă. Valorificarea subproduselor rezultate la obtinerea sucurilor naturale din fructe este un alt element stimulativ al eficienţei economice.

Sucul din mure întruneşte multiple calităţi atât senzoriale, în care remarcată e culoarea lui rubinie pe care transmite în cupajare, cât şi structurale, prin aciditatea moderat spre mare, vitaminele şi minerale conţinute.

Potrivit recomandărilor medicale, sucul din mure constituie un excelent întăritor al organismu­lui, fiind şi un bun laxativ.

Materii prime; 1 kg mure asigură extragerea a cca. 600 ml suc.

Ustensile de lucru: storcător sau maşină pentru stors roşii, trei vase din inox, paletă (spumieră) din inox sau emailată, tifon, linguriţă din inox cu coadă lungă.

Mod de preparare. Murele se curăţă de impuri­tăţi, înlăturându-se fructele depreciate şi se pun într-un vas cu multă apă (aceste fructe sunt destul de perisabile, de aceea operaţiunea de spălare tre­buie făcută cu multă atenţie); se scot din apă cu o paletă (spumieră); se aşează într-un vas, schimbându-se apa. Operaţiunea se repetă de 2-3 ori, până când apa în care se spală rămâne limpede. După ce murele au fost spălate, li se scot codiţele (dacă se scot înainte de spălare, mu­rele se pot zdrobi) şi se pun în strecurătoare, care se aşează deasupra unui vas. Se ţine strecurătoarea cu mâna stângă, iar cu dreapta se presează fructele până ce pulpa se zdrobeşte şi trece în vas sub formă de suc.

Se lasă cca. 20 de minute să se limpezească şi se strecoară prin tifon.

Sucul se mai poate obţine cu ajutorul maşinii pentru stors roşii.

În acest caz, după ce murele au fost spălate şi li s-au scos codiţele, se trec prin ma­şină. Sucul obţinut se lasă cca. 20 de minute să se limpezească şi se strecoară prin tifon.

Sucul poate fi consumat ca atare, imediat după ce a fost obţinut sau în amestec cu zahăr şi apă minerală, apă potabilă. De asemenea, se pretează la amestec cu alte sucuri cărora le conferă un gust acrişor şi o culoare plăcută.

Se poate păstra, pentru consum imediat, 4-6 ore în frigider.

Se mai poate păstra timp îndelungat (cca. 12 luni) prin congelare. În acest caz, pentru ca sucul să-şi păstreze culoarea, se adaugă zeamă de lămâie (3 lin­guri la 1 litru de suc) sau vitamina C pulbere (1 linguriţă la 1 litru suc), se amestecă bine, se toarnă în tava pentru obţinut cuburi de gheaţă şi se aşează în congelator.

După congelare, cuburile sunt scoase din tavă şi aşezate în pungă din polietilenă care se păstrează în coşul congelatorului. Se mai poate congela în pahare din polietilenă.

Pentru consum, după congelare, cuburile scoase din congelator se pun în pahare, se adaugă zahăr şi apă minerală. Se mai serveşte în amestec cu alte sucuri.

Sucul se poate păstra timp îndelungat prin pasteurizare.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I
Tot ce vrei să știi despre cătină - V
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 10:56

Tot ce vrei să știi despre cătină - V

Fructele de cătină trebuie recoltate în stare bine coaptă, iar după recoltare ori prelucrate rapid ori congelate....

Tot ce vrei să știi despre cătină - V