Sucuri din afine
Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 11:31
Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive, energizante, cu o tehnologie de preparare simplă şi accesibilă. Afinele, fructe mici, rotunde, de culoare albăstruie-neagră, cu gust dulce, acrişor, conţin zaharuri, acizi organici, săruri minerale, vitaminele C, A, E şi B.
Potrivit recomandărilor medicale, afinele se folosesc în afecţiuni ale tubului digestiv, cu efect în infecţiile intestinale, au proprietăţi antiseptice, cresc acuitatea vizuală.
Valorificarea subproduselor rezultate la obtinerea sucurilor naturale din afine este un alt element stimulativ al eficienţei economice. Gama de produse ce se pot obţine este următoarea:
- substanţe pectice folosite la obţinerea de gemuri;
- coloranţi alimentari naturali;
- produse farmaceutice cu rol trofic şi tonic, antioxidanţi;
- produse de fermentaţie (vin sau oţet de afine) obţinute din reziduurile de la presare, diluate cu apă şi tratate cu zahărul necesar fermentării.
Sucul biostimuator din afine
Faima sucurilor de afine, de „panaceu”, vine şi de la bogăţia lor în antociani, în vitamina E, în cobalt şi seleniu, puternic antioxidanţi.
Materii prime: 1 kg afine pentru cca. 500 ml suc.
Ustensile de lucru : strecurătoare sau maşină pentru stors roşii, trei vase din inox sau emailate, tifon, linguriţă din inox, cu coadă lungă.
Mod de preparare. Pentru a obţine un suc de calitate, afinele trebuie să fie bine coapte şi intacte. Se curăţă afinele de impurităţi, înlăturându-se cele depreciate; apoi se pun în strecurătoare şi se spală bine.
După spălare se lasă să se scurgă şi se pun într-un vas. Se spală strecurătoarea şi se aşează deasupra unui vas; se pun în ea afinele spălate, se ţine strecurătoarea cu mâna stângă, iar cu dreapta se presează fructele.
După obţinerea sucului ravac, ceea ce a ramas de la presare se trece din strecurătoare în alt vas; se toarnă deasupra cca. 200 ml apă rece şi se lasă aproximativ 15 minute.
Apoi se aşează tifonul peste vasul în care se află sucul ravac, se pune restul de fructe şi se storc bine deasupra vasului astfel încât sucul să treacă în întregime în vas, iar pierderile să fie cât mai mici. Se lasă cca. 20 de minute să se limpezească şi se strecoară din nou sucul prin tifon.
Sucul din afine se mai poate obţine cu ajutorul maşinii pentru stors roşii. În acest caz, după ce afinele au fost spălate, se lasă puţin să se scurgă şi se trec prin maşină.
Sucul obţinut se lasă cca. 20 de minute să se limpezească şi se strecoară prin tifon.
Sucul din afine este foarte consistent şi acrişor; poate fi consumat în stare proaspătă, ca atare sau în amestec cu zahăr, miere şi apă minerală sau apă potabilă.
Mai poate fi consumat în amestec cu alte sucuri, cărora le conferă un gust şi o culoare plăcute. Fiind acrişor înlocuieşte foarte bine sucul din lămâie.
Mod de păstrare
Pentru consum imediat se poate păstra 4-6 ore în frigider. Sucul din afine poate fi păstrat timp îndelungat (cca. 12 luni) prin congelare/ pasteurizare.