Ascultă Radio Antena Satelor Live

Toamna în agricultură

Toamna în agricultură
Foto: Tapani Hellman, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 18 Septembrie 2024, 11:45

A venit toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului considerabil depus de fermieri, dar este momentul oportun pentru pregătirea noilor recolte. Toamna este un anotimp destul de încărcat pentru agricultori, indiferent dacă vorbim despre culturile din câmp, grădină sau sere solarii.

Lucrări de toamnă în câmp

De regulă, la început de toamnă, când soarele este încă blând, se finalizează recoltarea florii-soarelui, în toate zonele de cultură. La început de septembrie, activitatea agricolă debutează cu semănatul cerealor de toamna: secară, grâu, orz, triticale și orzoaică. Acestea nu se cultivă după mei sau sorg deoarece secătuiesc solul de apă.

Avantajele unui proces de semanare optim este dezvoltarea bună a sistemului radicular al plantelor, rezistență la secetă și frig.

Semănatul de toamnă debutează când temperatura este între 13-15 grade Celsius și trebuie să se încheie până când a temperatura scade la 8-9 grade Celsius. Temperaturile ridicate de toamnă determina tulburări fiziologice ale plantelor.

La mijlocul lunii septembrie, agricultorii sunt preocupați în special de semănatul rapiței.

În noiembrie (Brumar), urmează aratul miriștilor. Astfel, prima săptămână din noiembrie se numește “Săptămâna Miriștei”.

Toamna nu se încheie fără a face pregătirile pentru noul sezon. Astfel, în acest proces este inclusă și fertilizarea. Gunoiul de grajd este un îngrășământ natural, complet, în componența căruia se găsesc toate substanțele necesare creșterii și dezvoltării plantelor; îmbunătățește reținerea apei și favorizează activitatea organismelor utile din sol. Efectul administrării gunoiului de grajd se resimte până în al patrulea an de la aplicare. Cele mai bune recolte se obțin când se utilizează concomitent îngrășăminte organice și minerale. Și nu se lasă nici o porțiune de suprafață agricolă fără a fi curățată de toate resturile vegetale care rămân de la vechile culturi.

Lucrări de toamnă în legumicultură

Chiar dacă numeroase culturi de grădină sunt recoltate la finalul verii, sunt și legume care se recoltează la debutul toamnei. Printre acestea se numără morcovii și cartofii.

Toamna este sezonul în care se înființează culturi noi în solarii sau pot fi semănate legume care au o perioadă scurtă de vegetație, cum sunt: salata, ceapa și ridichile.

La începutul lunii octombrie are loc cultivarea legumelor perene și a ciupercilor. După plantarea legumelor, se pot recolta legumele rădăcinoase cu gust intens, cum este păstârnacul. Pentru că acesta să aibă un gust mai dulce și mai plăcut, se recoltează după debutul înghețului.

Tot în acest sezon, este necesară curățarea serei. Se spală geamurile, pentru a permite luminii să pătrundă în seră; se înlocuiesc cele sparte sau fisurate, înainte de venirea frigului. În cazul în care sera are un sistem automat de irigare și de încălzire, acum este momentul pentru revizia acestor sisteme.

Toamna se curăță ghivecele și recipientele utilizate anterior, precum și containerele și uneltele pentru grădină. Pentru a evita oxidarea uneltelor, acestea se pot unge cu ulei.

Tot în această perioadă se adună toate resturile vegetale, care pot fi utilizate pentru a obține un compost ecologic bun.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I
Tot ce vrei să știi despre cătină - V
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 10:56

Tot ce vrei să știi despre cătină - V

Fructele de cătină trebuie recoltate în stare bine coaptă, iar după recoltare ori prelucrate rapid ori congelate....

Tot ce vrei să știi despre cătină - V