Ascultă Radio Antena Satelor Live

Toamna în viticultură

Toamna în viticultură
Foto: Matthias Böckel, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 18 Septembrie 2024, 11:53

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi bună spre foarte bună, atât la strugurii de masă cât și la cei pentru vin.

Este necesară atenție pentru perioada de culegere a strugurilor, întrucât recoltarea prematură va duce la realizarea unui vin slab calitativ.

Soiurile de struguri roșii se culeg la aproximativ 10-15 zile față de cei albi, iar soiurile aromate, la 10 zile mai târziu față de cele roșii.

Strugurii copți ating maximul de apă și zahăr; astfel, dacă boabele sunt tari, iar atunci când sunt strivite pocnesc, înseamnă că strugurii pot fi culeși. Se vor pregăti spațiile și vasele necesare pentru depozitarea vinului.

Lucrările de toamnă sunt importante pentru că vița de vie să reziste condițiilor climatice din timpul iernii, având o rezistență scăzută la ger. Gradul de rezistență al viței de vie peste iarnă este influențat într-o măsură foarte mare de maturarea lăstarilor și de rezistența genetică a soiurilor cultivate.

Factorii care influențează maturarea lăstarilor sunt de natură ecologică, biologică și tehnologică. Cei de natură ecologică sunt accidentele climatice (în special grindină), cei de natură biologică sunt reprezentați de soiul viței, iar cei de natură tehnologică variază între fertilizarea cu îngrășăminte fosfatice și potasice și încărcătura mare de lăstari pe butuc.

Butucii de viță de vie se protejează prin acoperirea totală cu pământ. Acest procedeu ferește vița de îngheț. Este important că după recoltarea strugurilor să se desprindă coardele anuale și sistemul de susținere. Cu o foarfecă specială se suprimă legăturile făcute în perioada de vegetație. După tăierea coardelor, se poate realiza tăierea de ușurare, prin care se îndepărtează circa 30% din coardele anuale.

Aratul viței se execută după finalizarea recoltării. Procedeul se execută între rânduri la adâncimea de 18-22 cm, cu aruncarea solului spre butuci.

O dată la 3-6 ani se face reînnoirea desfundatului cu administrarea îngrășămintelor. Această reînnoire constă în executarea a 3 fisuri (una la mijlocul rândului, iar cele laterale la distanță de 25-35 cm de la butuci), la adâncimea de 50-55 cm.

Îngropatul viței se execută după arătura de toamnă.

Cu sapa, se face un mușuroi în jurul butucului, iar pe direcția rândului, în stânga și în dreapta butucilor, se ridică un pat de pământ. Coardele lăsate la tăierea de ușurare se curbează și se întind cu atenție pe paturile de pământ, apoi se fixează spre vârf cu pământ.

Spre finele lunii octombrie, după căderea frunzelor, butucii care sunt conduși fără tulpină, precum și lăstarii de pe cepii de rezervă, se îngroapă în sol pentru iernare. Acest procedeu se execută prin desprinderea coardelor și a brațelor de pe araci sau sârmă, lipirea de pământ și acoperirea lor cu un strat de sol de 20-30 cm.

La fel se procedează și cu lăstarii care se dezvoltă pe cepul de rezervă de la baza formelor cu tulpină.

Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I
Tot ce vrei să știi despre cătină - V
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 10:56

Tot ce vrei să știi despre cătină - V

Fructele de cătină trebuie recoltate în stare bine coaptă, iar după recoltare ori prelucrate rapid ori congelate....

Tot ce vrei să știi despre cătină - V