Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tot ce vrei să știi despre cătină - I

Tot ce vrei să știi despre cătină - I
Foto: Leo Ainsalo, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 10:38

Cătina albă, cătina albă de râu, cătina ghimpoasă, denumire ştiinţifică - Hippophae rhamnoides - este un arbust de o importanţă deosebită, întâlnit atât în flora spontană cât şi în cea cultivată.

La noi în ţară, Cătina albă se găseşte îndeosebi în zona Subcarpaţilor din Muntenia şi Moldova, începând de la râul Olt până la Valea Bistriţei. Cea mai mare densitate cătina o are în bazinul Buzău.

Cătina albă este utilizată ca plantă agrofitoehnică pentru stabilizarea solului şi terenurilor în pantă sau sub formă de gard viu datorită spinilor puternici la împrejmuirea plantaţiilor pomicole. Este deosebit de valoroasă şi ca plantă meliferă.

Utilizată in agricultură, cătina albă fertilizează natural solul cu azot produs de activitatea simbiotică cu microorganismele fixatoare de azot.

Poate fi folosită cu succes în furajarea animalelor.

Fructele de cătină albă conţin “o farmacie de Substanţe bioactive, sanogene pentru organism”, dupa cum spunea academicianul Ion Brad, care i-a dedicat o carte.

Astfel, conţin:

- Vitamine: A, B1, B2, B6, C, E, F,

- Zaharuri, acizi organici, fibre,

- Uleiuri volatile,

- Substanţe minerale diferite: Ca, P, Na , Mg, Fe, Se, Cr, Se

- enzime,

- antioxidanţi.

În România se identifică mai multe soiuri de cătină, clasificate astfel: extratimpurii, timpurii şi tardive.

În funcţie de locul în care este plantată, cătina are un port înalt de 1,5 – 3,5 – 4m; în zonele aride aceasta are un habitus aproape târâtor, fiind o adaptare la condiţiile de mediu.

Cătina este o specie precoce, ce intră repede pe rod, din anul 3 de la plantare. La noi în ţară, durata de viaţă biologică a cătinişurilor este între 18 şi 20 de ani.

Cătina este o planta unisexuat dioică, adică pentru a face fructe este nevoie de două exemplare, unul de gen feminin, care face fructe şi celălalt mascul, care asigură polen pentru polenizare.

Optim ar fi, la 4 – 7 plante de gen feminin, plantat un exemplar masculin, pentru o producţie mare şi constantă de fructe.

Sistemul radicular la cătină este foarte bine dezvoltat, cu rădăcini trasante ce pot ajunge până la 20 – 24m lungime, fapt ce conferă bune calităţi în consolidarea solurilor puţin stabile.

Fructele sunt mici, ovoidale, de culoare predominant portocalie.

Cătina înfloreşte odată cu aparitia frunzelor, primăvara timpuriu.

Fructele se coc începând cu jumătatea lunii august.

Cerinţele cătinei faţă de factorii de vegetaţie:

• Fiind o specie rustică, creşte pe toate tipurile de sol; totusi, realizează producţii mari pe terenuri cu fertilitate medie, uşoare şi permeabile.

• Preferă lumina abundentă, directă,

• Are rezistenţă mare la insolaţie, secetă şi ger,

• Se dezvoltă bine în condiţii de umiditate moderată şi nu suportă excesul de apă în sol sau la suprafaţa acestuia.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece