Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tot ce vrei să știi despre cătină - III

Tot ce vrei să știi despre cătină - III
Foto: victoriamew, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 10:50

Recoltarea fructelor de cătină trebuie făcută astfel încât să corespundă cât mai bine scopului valorificării lor. Din punct de vedere economic, se vorbeşte despre o utilizare de 100% a fructelor şi a ceea ce rezultă de la presare.

Prin industrializarea fructelor de cătină, singure sau în amestec cu alte fructe, se pot obţine numeroase produse foarte apreciate şi cu valoare nutritivă deosebită (suc, sirop, nectar, gem, jeleu, marmeladă, dulceaţă, peltea, gelatină, umpluturi pentru bomboane, băuturi alcoolice).

O problemă deosebită în industria sucurilor din cătină o constituie sedimentarea sucului în particule foarte fine de pulpă şi ulei, care lasă urme pe sticlă sau pahar.

În cazul prelucrării fructelor de cătină în afara perioadei de recoltare pentru obţinerea de produse mixte din cătină şi alte fructe, cu sezonalitate diferită, cătina este supusă unui proces de preconservare, ca fruct integral sau sub formă de suc. În ambele cazuri, fructele sunt sortate, eliminându-se cele necorespunzătoare, zdrobite, mucegăite, zbârcite, precum şi impurităţile (frunzuliţe, codiţe, fragmente de lujeri etc.).

Preconservarea fructelor

Metoda indicată de preconservare este congelarea rapidă la -38°C, urmată de depozitarea în spaţiu frigorific la -18°C… ..-20°C.

Prin această metodă, fructele pot fi păstrate până la 2 ani, timp în care îşi menţin în măsură satisfăcătoare calităţile iniţiale, observându-se scăderi mai accentuate doar în ce priveşte conţinutul în vitamina C.

Extragerea şi preconservarea sucului

Întrucât fructele de cătină conţin un procent ridicat de substanţe grase, respectiv uleiuri, ce pot influenţa negativ gustul sucului şi în consecinţă al sortimentelor preparate din suc, tehnologia obţinerii sucului de cătină include trei operaţii principale: presarea, limpezirea şi degresarea.

Presarea fructelor de cătină se efectuează la rece, cu prese hidraulice Randamentul mediu realizat în aceste condiţii reprezintă 65% suc.

Limpezirea şi degresarea sucului. Sucul brut rezultat în urma presării fructelor se depozitează în bazine colectoare inoxidabile sau în butoaie de fag de 200l (ambele tipuri de recipiente fiind acoperite) şi se lasă în repaus 48 de ore. Pericolul fermentaţiei în acest interval este exclus, datorită în principal acidităţii ridicate a sucului şi prezenţei în cantitate mare a acidului ascorbic.

Datorită uleiului conţinut în suc, fragmentele fine de pulpă sunt antrenate de uleiul de cătină şi ridicate la suprafaţa lichidului, unde se formează un strat de culoare galben-portocalie, destul de consistent, constituit din particule de pulpă, ulei şi suc. La partea superioară a stratului se adună o peliculă fină de ulei de culoare maron-roşcat.

După scurgerea intervalului de 48 ore, se ridică cu grijă stratul format şi se colectează în vase separate, în vederea dirijării către o valorificare ulterioară.

Bolile la plante: considerații generale - I
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:20

Bolile la plante: considerații generale - I

Creșterea populației și schimbările climatice pun presiune pe producția agricolă, iar fermierii trebuie să asigure atât...

Bolile la plante: considerații generale - I
Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2024, 12:04

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar

Noiembrie, cunoscută popular ca luna lui „Brumar”, „Brumarul mare”, „Promorar” sau...

Lucrările agricole ale lunii noiembrie: Ce este de făcut în luna lui Brumar
Cultivarea agrișului
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:43

Cultivarea agrișului

Agrișul, arbust de talie mică (până la 1.5 m înălţime), are un areal larg de răspândire,...

Cultivarea agrișului
Cultura Măceşului – I
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:40

Cultura Măceşului – I

Măceșul (Rosa canina), din familia Rosaceae și-a câștigat, de-a lungul vremii, un renume considerabil ca remediu...

Cultura Măceşului – I
Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece