1985 – Ceauşescu a hotărât: TVR funcţiona doar două ore pe zi
După începutul modest din seara de 31 decembrie 1956, când semnalul a fost recepţionat numai în Bucureşti de câteva sute de televizoare, TVR şi-a diversificat programele.
19 Februarie 2018, 09:33
Astfel, în 1961 emisiunile au început să fie difuzate zilnic (cu excepția zilei de luni) de la ora 18.30 – până la ora 22.00. Duminica și, uneori, sâmbăta a existat un program matinal de la ora 9.00 până la prânz.
Programele erau variate şi atractive, ceea ce a dus la o creştere a audienţei. Astfel, în 1965 numărul abonaților la serviciul public de televiziune a ajuns la cifra de 500.000, pentru ca cinci ani mai târziu să ajungă la 1,5 milioane. În această perioadă a fost inaugurat Programul 2 (2 mai 1968).
La început, acesta emitea doar o zi pe săptămână, joia, pentru ca de la 16 iunie să fie transmis și duminica, apoi şi lunea şi sâmbăta. Datorită calităţii programelor, audienţa televiziunii a fost în creştere, constituind un important mijloc de informare a populaţiei.
Dar, din 1985, pe neaşteptate, din motive ideologice programul televiziunii a fost limitat la doar două ore pe zi, emisiunile fiind în cea mai mare parte dedicate cultului personalității lui Nicolae și Elena Ceaușescu. Conducerea Partidului Comunist a comunicat această decizie în cadrul unei şedinţe de guvern la care a fost invitat şi Generalul Dumitru Nicolae, în epoca respectivă director general al Radioteleviziunii Române :
„În 1985 am fost chemat la o şedinţă de guvern… şedinţa era condusă de către Dăscălescu, primul ministru. La acestă şedinţă a fost prezentă şi Elena Ceauşescu. Spre surprinderea mea ni s-a pus în faţă următoarea hotărâre: ca Televiziunea Română să funcţioneze zilnic numai două ore, între orele 20-22, la ora 22 se închide. Radiodifuziunea Română, studiourile centrale vor funcţiona numai până la orele 24, la orele 24 se închid şi se redeschid la orele 6 dimineaţa. Studiourile teritoriale au fost desfiinţate toate.