În viitor am putea citi la lumina… plantelor
A păşi noaptea într-o grădină luminată de copaci şi de iarbă poate fi considerată o imagine de vis, însă nu acesta este motivul pentru care inginerii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au conceput o plantă luminiscentă. Oamenii de ştiinţă speră că într-o bună zi cercetarea lor va contribui la conceperea unor ”lămpi” vii, ce vor ajuta la reducerea dependenţei de energie electrică, după cum informează Science Alert.
08 Ianuarie 2018, 14:04
Condusă de cercetătoarea Seon-Yeong Kwak, echipa de cercetători de la MIT a conceput o plantă din specia Nasturtium officinale, cunoscută sub numele de năsturel sau măcriş de baltă, care luminează în întuneric, fără a fi necesară modificarea genetică. Lumina este alimentată de ”însuşi metabolismul energetic al plantei”, după cum a explicat Michael Strano, unul dintre autorii implicaţi în acest proiect.
”Intenţia noastră este aceea de a concepe o plantă care va funcţiona ca o lampă de birou – o lampă ce nu trebuie introdusă în priză”, a precizat acesta.
În 2013, un proiect Kickstarter care promitea producţia unei plante modificate genetic pentru a străluci în întuneric a ajuns viral şi a condus la acumularea unui buget de 484.013 de dolari, notează sursa citată. În timp, însă, lumina acestei iniţiative s-a stins, însă a stat la baza apariţiei altui proiect. În 2014, oamenii de ştiinţă din cadrul unei companii de biotehnologie au anunţat că au produs o plantă de tutun modificată genetic care lumina uşor. Echipa de la MIT a avut însă o altă abordare.
În ultimii ani, echipa condusă de Strano s-a concentrat pe plantele nanobionice. Acest lucru implică infuzarea celulelor plantei cu nanoparticule care pot îndeplini o anumită sarcină. Mai întâi, aceste particule sunt suspendate într-o soluţie lichidă. Apoi, planta este scufundată în soluţie şi este presurizată, proces ce deschide stromele – mici pori aflaţi pe spatele frunzelor – şi permite pătrunderea nanoparticulelor.
Prin intermediul acestei tehnici, laboratorul a produs anterior plante ce pot detecta explozibili şi care pot monitoriza condiţiile de secetă.
Pentru plantele luminiscente, echipa de cercetători........................