Copiii şi lumea digitală
Creșterea copiilor nu s-a schimbat în acești ani. Copiii continuă să treacă prin aceleași etape de dezvoltare, dar un instrument precum lumea digitală este ca o lupă pentru cele mai bune și cele mai rele comportamente.
14 Februarie 2018, 09:13
Pentru copii, accesul la lumea digitală este ca o sabie cu două tăișuri. Cu alte cuvinte, posibilitatea de a te conecta online poate fi atât bună, cât și rea pentru copii.
Pentru partea bună, tehnologia digitală poate conecta un copil la informații și la o comunitate mai largă. Poate aduce viitoare oportunități de educație și carieră.
Dar, partea rea poate aduce și stres mare - mai ales pentru un copil care nu știe cum să folosească internetul cu grijă. (PM)
Accesul copiilor la internet şi la tehnologia digitală încă de la vârste extrem de fragede e deja un fenomen evident şi din ce în ce mai răspândit în ultimii ani.
Nu doar percepţia empirică, ci şi statisticile oficiale confirmă acest lucru, după cum aflăm dintr-un studiu recent realizat de UNICEF: tinerii cu vârste între 15 şi 24 ani reprezintă grupul de vârstă cel mai conectat, la nivel mondial, aproximativ unul din trei utilizatori de internet, fiind copil sau adolescent sub 18 ani.
Pentru ei, internetul aduce beneficii, dar îi expune şi la pericole. Şi mai ales, îi pune în situaţii dezavantajoase atunci când lipseşte. Tot potrivit UNICEF, aproximativ 29% din tineretul lumii - aproximativ 346 de milioane de persoane - nu au acces la internet.
De pildă, aproximativ 60% tinerii africani nu sunt puţin conectaţi online, comparativ cu doar 4% din tinerii europeni. Aşadar, accesul la internet a devenit şi un reper al decalajelor economice şi culturale,lucru evident şi la noi, după cum a observat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.