Începuturile medicinei moderne româneşti
În a doua jumătate a secolului al 19-lea, medicii români cu studii în Occident au fondat instituții medicale și învățământ medical pentru a lupta împotriva bolilor și a instrui medici.
16 Februarie 2018, 09:35
De numele unora ca Nicolae Kretzulescu și Carol Davila precum și al unor boieri și filantropi se leagă o generație care a modernizat medicina românească și au dus-o aproape de standardele cele mai exigente ale epocii.
Medicina ca știință apare în Renaștere, iar primele informații cu caracter științific în spațiul românesc apar la sfârșitul secolului al 17-lea, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714). La curtea sa au sosit medici de origine greacă, dar și un alsacian și venețian care introduc medote care semănau cu vaccinarea de mai târziu.
Din punct de vedere instituțional, academiile domnești erau așezăminte în care se practica așa-numita iatrosofie, o combinație între filosofie și medicina empirică. Dar academiile domnești au fost nucleele pe baza cărora s-a construit învățământul medical din secolul al 19-lea.
Medicul Octavian Buda, profesor de istoria medicinei la Universitatea de Medicjnă și Farmacie "Carol Davila" din București, a făcut un excurs în începuturile medicinei moderne românești, care din secolul al 19-lea se raporta direct la Occident.
"Argumentul științei învățate în Occident reprezintă nu o sursă de coerciție, dar de schimbare chiar și a unor politici de stat. Interesantă este comparația pe care românii celei de-a doua jumătăți a secolului al 19-lea o fac cu Belgia, se flatează și autoflatează să fie numiți reprezentanți ai Belgiei Orientului pentru un motiv nu legat de latinitatea parțială a Belgiei, ci de faptul că Belgia era o țară asamblată în jurul anului 1830, Principatele Unite unindu-se și ele relativ mai târziu. Românii făceau comparații instituționale insistente având în vedere viteza cu care își puneau la punct instituții noi.
De exemplu, crearea primului institut de fiziologie, în 1892, de către Alexandru Vițu, părintele cercetărilor biologico-fiziologico-medicale, el fiind inițiatorul cercetării științifice de tip biomedical. El a fost în Belgia să facă o prospectare de tip biomedical."