Lipsa medicilor şi sănătatea publică
Publicat recent, Indexul European al Consumatorului de Sănătate arată că "România are probleme severe în ceea ce priveşte managementul întregului sector medical, ocupând ultimul loc după 34 de state europene."
19 Februarie 2018, 10:08
Printre aspectele vulnerabile ale sistemului sanitar românesc este menţionat, în primul rând, modul în care sunt trataţi pacienţii, România ocupând unul dintre ultimele locuri în privinţa drepturilor şi informării pacientilor, accesibilităţii la tratament, serviciilor oferite şi prevenţiei.
La rândul lor, pacienţii din România au posibilitatea să se exprime în diverse sondaje, completând astfel datele obiective cu impresiile lor subiective. Unul dintre aceste studii a fost realizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).
Luminiţa Vâlcea, membră în această coaliţie, ne vorbeşte despre principalele nemulţumiri ale pacienţilor.
"Potrivit studiului nostru, la care au răspuns aproximativ 300 de pacienţi, unui pacient din trei i s-a stabilit diagnosticul în mai mult de 6 luni sau chiar după perioadă de 12 luni. Un sfert dintre pacienţii care au participat la studiu spun că în oraşul unde locuiesc, nu există medic de specialitate care să le poată trata sau monitoriza afecţiunea. Unul din trei pacienţi nu a primit explicaţii detaliate din partea medicului după ce i-a fost stabilit diagnosticul. Din studiu mai reiese şi că aproape unul din cinci pacienţi nu a înţeles explicaţiile oferite de medic. În cele mai multe cazuri, medicul doar le-a comunicat tratamentul, fără a li se explica alternativele."