Viitorul începe azi: Iniţiative pentru un aer mai curat
În fiecare an, peste 400 de mii de europeni mor prematur din cauza noxelor şi mult mai mulţi suferă de boli respiratorii şi cardiovasculare cauzate de poluarea atmosferică.
06 Martie 2018, 08:44
25 de mii dintre aceştia sunt din România care, alături de alte ţări din Uniunea Europeană - Cehia, Germania, Spania, Franţa, Italia, Ungaria, Slovacia şi Marea Britanie - a fost avertizată, recent, în legătură cu depăşirea normelor de poluare a aerului şi căreia, din acest motiv, s-a cerut să prezinte un set de măsuri pentru remedierea situaţiei.
Între timp, Ministerul Mediului din România a trimis la Bruxelles un plan cu propuneri pentru reducerea poluării aerului.
Invitată la Radio România, Dorina Mocanu, directoarea generală a Direcţiei Generale Evaluare, Impact şi Controlul Poluării, a explicat:
"Evaluarea calităţii aerului în România se realizează în 13 aglomerări şi 41 de zone, conform directivelor europene.
Într-adevăr, în România, ca în multe alte state europene, o problemă importantă este cea a nivelului crescut de particule în suspensie PM10 în unele aglomerări urbane, cauza principală a acestor depăşiri fiind traficul rutier, încălzirea rezidenţială şi, într-un aport nu foarte mare, dar nici neglijabil, şantierele în construcţii.
De asemenea, vreau să fac precizarea că trei aglomerări din România, respectiv, Bucureşti, Iaşi şi Braşov, fac obiectul unei cauze de infringement pentru depăşirea valorii limită la indicatorul PM10, particule în suspensie, pentru care Comisia a emis în 2014 un aviz motivat suplimentar."