-

Reguli privind producerea și valorificarea laptelui de oaie

Condițiile geo-climaterice caracteristice tării noastre, au determinat dealungul timpului ca un număr însemnat de crescători de animale să se ocupe, ca activitatea de bază, cu creșterea ovinelor, beneficiind și de faptul că această specie se întreține și exploatează în marea parte a anului (cca 200 – 230 de zile, în funcție de intemperii) pe pajiștile natural, respective pe păsuni și fânețe, explică un comunicat de presă al Colegiului Medicilor Veterinari din Județul Sibiu.

În aceste condiţii ovinele sunt comasate în turme (cârduri) cu un efectiv pe turmă, diferenţiat în funcţie de suprafaţa de teren păşunabil, categoria de animale, numărul de proprietari care participă la formarea turmei, de distanţa faţă de localităţi şi alte criterii care sunt stabilite de crescătorii din localitatea de origine a ovinelor.

La această dată un procent mare de crescători de ovine, exploatează această specie pentru producţia de lapte care constitue materia primă pentru obținerea brînzeturilor, mai ales de tip telemea, caş, brânzeturi frământate, urdă, sau cașcaval, produse la care se realizează un randament foarte bun în exploataţii integrate sau în unităţi specializate,.

Caracteristicele laptelui de oaie sunt reprezentate de conținutul ridicat în substanțe proteice, 5,7%, în cazeină, 4,6%, lactalbumină / lactoglobulină 1,1%, lactoză 4,5%. Continutul de calciu din laptele de oaie este intre 162 si 259 mg/100g, este bogat in grasimi 6,7%, iar aportul de fosfor, sodium, magneziu, zinc, fier şi grupul de vitamine B, este însemnat .

O condiţie esenţială pentru realizarea unui spor de efective şi implicit de produse animaliere scontate, cantitativ şi calitativ, se referă la starea de sănătate a ovinelor, condiţie care constituie o preocupare importantă a serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în perspectiva prevenirii bolilor transmisibile la animale, protejarea populaţiei de bolile transmisibile de la animale la om, protecţia şi bunăstarea ovinelor, asigurarea pieţei de consum cu produse obţinute de la această specie, cu origine cunoscută de calitate şi salubre, activităţi care se desfăşoară în contextul unui larg cadru legislativ specific.

În baza responsabilităţiilor ce le revin şi pentru a asigura un sprijin concret şi eficient crescătorilor de ovine, serviciile sanitare veterinare, oferă o serie de servicii cu referire la :

- Asigurarea bazei umane şi materiale necesare pentru efectuarea acţiunilor sanitare veterinare de prevenire şi combatere a bolilor la animale.

- Evaluarea şi monitorizarea exploataţiilor care deţin ovine, implementerea legislaţiei privind identificarea, înregistrarea şi mişcarea animalelor.

Citeste continuarea pe paginadeagricultura.ro