Ascultă Radio Antena Satelor Live

Recomandări privind sacrificarea şi consumul cărnii de porc

În perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, un obicei tradiţional specific poporului român, în special pentru populaţia care locuieşte la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor, este reprezentat de sacrificarea porcului pentru asigurarea cărnii şi a preparatelor din carne de porc necesare în gospodăria individuală respectivă, atentioneaza Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu.

26 Noiembrie 2015, 06:25

Pentru ca această tradiţie să-şi continue cursul în cadrul legal şi pentru a prevenii apariţia unor situaţii neplăcute, atenţionăm crescătorii de porcine, comercianţii de carne de porc şi pe consumatorii de astfel de produse, că au obligaţia să respecte normele sanitare veterinare prevăzute în legislaţia U. E. implementată în legislaţia naţională, cu referire la această activitate.

Astfel, legislaţia privind protecţia animalelor în timpul sacrificării, (Directiva 93 / 113 C.E. şi Ordinul A.N.S.V.S.A nr. 180 / 2006) stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni.

Actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale numai pentru consumul propriu, cu recomandarea ca animalele respective să fie, asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul contenţionării (prinderii) şi înjungherii.

Asomarea, care la specia porcină se efectuiază cu un pistol cu glonţ captiv, este un procedeu care atunci când este aplicat unui animal cauzează acestuia pierderea cunoştinţei până în momentul înjungherii.

Operaţiunea de asomare a animalelor înainte de sacrificare se practică obligatoriu în abatoarele autorizate şi se practică la cerere şi în gospodăriile individuale cu animale, majoritatea oamenilori fiind conştienţi că animalul nu trebuie să fie stresat şi să sufere în timpul înjungherii,

Menţionăm că operaţiunea de asomare nu afectează sub nici o formă tăierea tradiţională a porcului de Crăciun, deoarece după asomare urmează înjunghierea pentru sângerarea animalului cu cuţitul.

În virtutea respecării acestei cerinţe legislative, de protecţie a animalelor, medicii veterinari de liberă practică din cadrul circumscipţiilor sanitare veterinare din localităţiile judeţului Sibiu, sunt dotaţi cu asomatoare “ pistol cu glonţ captiv “(în număr de 42 de bucăţi şi capsele aferente) urmând să efectueze această operaţiune la solicitarea proprietarilor de animale din localitatea respectivă.

Citeste continuarea pe paginadeagricultura.ro

Te-ar mai putea interesa si:

Cum îți amenajezi o grădină idilică în orice tip de curte ai avea
Plante care aduc dragoste și noroc în casă
Ce trebuie să știi despre altoirea arborilor

Trei focare de pestă porcină africană, sub monitorizare în județul Buzău
Actualitatea agricola 13 Octombrie 2025, 14:26

Trei focare de pestă porcină africană, sub monitorizare în județul Buzău

Autoritățile sanitare din județul Buzău au inițiat măsuri de urgență după identificarea unui nou focar de pestă porcină...

Trei focare de pestă porcină africană, sub monitorizare în județul Buzău
APIA finalizează autorizarea plăților de rentă viageră. Fonduri de peste 29 milioane de lei
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2025, 11:19

APIA finalizează autorizarea plăților de rentă viageră. Fonduri de peste 29 milioane de lei

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat o nouă etapă de decontare a obligațiilor financiare către...

APIA finalizează autorizarea plăților de rentă viageră. Fonduri de peste 29 milioane de lei
Sacrificările de porcine și păsări, în creștere faţă de anul trecut
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2025, 09:57

Sacrificările de porcine și păsări, în creștere faţă de anul trecut

Peisajul pieței cărnii din România a prezentat o dinamică neuniformă în luna august, potrivit celor mai recente cifre...

Sacrificările de porcine și păsări, în creștere faţă de anul trecut
Fonduri europene pentru agricultorii români afectați de înghețurile târzii din primăvară
Actualitatea agricola 09 Octombrie 2025, 14:35

Fonduri europene pentru agricultorii români afectați de înghețurile târzii din primăvară

Uniunea Europeană va acorda României 11,5 milioane de euro din fondul de rezervă agricolă, pentru a compensa pierderile...

Fonduri europene pentru agricultorii români afectați de înghețurile târzii din primăvară
Pesta porcină africană reapare după jumătate de an în Arad
Actualitatea agricola 09 Octombrie 2025, 14:22

Pesta porcină africană reapare după jumătate de an în Arad

Autoritățile din județul Arad se confruntă din nou cu prezența Pestei Porcine Africane (PPA), la aproximativ șase luni după...

Pesta porcină africană reapare după jumătate de an în Arad
Suprafața culturilor agricole din Gorj, compromise de secetă, sub nivelul înregistrat anul trecut
Actualitatea agricola 07 Octombrie 2025, 09:44

Suprafața culturilor agricole din Gorj, compromise de secetă, sub nivelul înregistrat anul trecut

Suprafața culturilor din județul Gorj afectate de seceta pedologică în cursul acestui an este estimată la circa 2.000 de...

Suprafața culturilor agricole din Gorj, compromise de secetă, sub nivelul înregistrat anul trecut
Agricultorii persoane fizice, obligați să folosească RO e-Factura. Termenul, amânat până în martie 2026
Actualitatea agricola 04 Octombrie 2025, 07:44

Agricultorii persoane fizice, obligați să folosească RO e-Factura. Termenul, amânat până în martie 2026

Agricultorii români, persoane fizice, urmau să intre, de la 1 octombrie 2025, în sistemul RO e-Factura, fiind obligați să...

Agricultorii persoane fizice, obligați să folosească RO e-Factura. Termenul, amânat până în martie 2026
Politica Agricolă Comună, sub semnul incertitudinii. Fermierii români cer stabilitate și sprijin real în fața noilor provocări
Actualitatea agricola 03 Octombrie 2025, 13:21

Politica Agricolă Comună, sub semnul incertitudinii. Fermierii români cer stabilitate și sprijin real în fața noilor provocări

Discuțiile privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) au devenit un subiect fierbinte atât pentru fermierii din...

Politica Agricolă Comună, sub semnul incertitudinii. Fermierii români cer stabilitate și sprijin real în fața noilor provocări