-

5 motive pentru care românii nu mănâncă produse ecologice

La nivel global, piaţa produselor ecologice a început să se dezvolte în momentul în care consumatorii s-au săturat de chimicale, de produse procesate, de fructe şi legume prea mari, impecabile ca aspect, dar fără gust. Criza mediului a avut repercusiuni şi asupra alimentaţiei. Cei mai deschişi faţă de agricultură ecologică au fost şi sunt europenii, din păcate încă nu şi românii. Poluarea mediului, folosirea de îngrăşăminte chimice şi pesticide periculoase au afectat tot mai mult alimentele. Toate aceste efecte nocive au început să fie contracarate prin dezvoltarea producţiilor ecologice considerate sigure pentru sănătate.

Produsele ecologice sunt acele produse obţinute în cadrul agriculturii de tip ecologic, fără utilizarea produselor chimice (fertilizanţi, amelioratori ai solului, ingrediente nocive pentru prepararea alimentelor). Întregul proces de obţinere a acestor produse este controlat de un organism de inspecţie care ne garantează că au fost respectate condiţiile de calitate impuse pentru a obţine producţii ecologice (bio).

Ce găseşti bio pe piaţă? Gama de produse ecologice este reprezentată de legume, fructe, brânzeturi, lactate, carne, cereale, băuturi. Practic, producătorii din acest segment încearcă să găsească un corespondent bio pentru fiecare produs convenţional de pe piaţă. De exemplu, dacă te fereşti de nitriţii din pate, poţi achiziţiona varianta bio a acestuia. Au apărut inclusiv dulceţuri, gemuri, cereale destinate special copiilor sau pentru adulţi, paste, ketchup, deserturi, toate preparate doar din ingrediente naturale, fără alte adaosuri periculoase. Nu vei găsi niciodată într-un suc bio, de exemplu, aditivi alimentari periculoşi, de tipul aspartamului, acidului ciclamic sau a coloranţilor.

Procentul de 2% estimat de studiile recente cu privire la nivelul de informare asupra produselor bio nu pare prea încurajator. Românii nu ştiu că multe dintre produsele de pe piaţă au aditivi alimentari periculoşi şi în locul lor au ca alternativă produsele bio.

Care ar fi motivele?
1. În România nu s-a format o tradiţie în domeniul agriculturii ecologice;
2. Nu există suficiente surse de informare cu privire la calitatea produselor bio;
3. Producătorii preferă să pună pe piaţă produse ieftine, dar de o calitate mai slabă;
4. Nu găsim decât în foarte puţine magazine standuri destinate produselor bio.
5. Toate aceste motive sunt potrivnice succesului produselor bio. În plus, cei care le deja le consumă ştiu că sunt cu 20-40% mai scumpe decât cele procesate.