Ascultă Radio Antena Satelor Live

De ce românii nu mănâncă (suficiente) produse ecologice?

La nivel global, piaţa produselor ecologice a început să se dezvolte în momentul în care consumatorii s-au săturat de chimicale, de produse procesate, de fructe şi legume prea mari, impecabile ca aspect, dar fără gust. Criza mediului a avut repercusiuni şi asupra alimentaţiei. Cei mai deschişi faţă de agricultură ecologică au fost şi sunt europenii, din păcate încă nu şi românii. Poluarea mediului, folosirea de îngrăşăminte chimice şi pesticide periculoase au afectat tot mai mult alimentele. Toate aceste efecte nocive au început să fie contracarate prin dezvoltarea producţiilor ecologice considerate sigure pentru sănătate.

De ce românii nu mănâncă (suficiente) produse ecologice?

05 Iulie 2022, 18:07

Produsele ecologice sunt acele produse obţinute în cadrul agriculturii de tip ecologic, fără utilizarea produselor chimice (fertilizanţi, amelioratori ai solului, ingrediente nocive pentru prepararea alimentelor). Întregul proces de obţinere a acestor produse este controlat de un organism de inspecţie care ne garantează că au fost respectate condiţiile de calitate impuse pentru a obţine producţii ecologice (bio).

Ce găseşti bio pe piaţă? Gama de produse ecologice este reprezentată de legume, fructe, brânzeturi, lactate, carne, cereale, băuturi. Practic, producătorii din acest segment încearcă să găsească un corespondent bio pentru fiecare produs convenţional de pe piaţă. De exemplu, dacă te fereşti de nitriţii din pate, poţi achiziţiona varianta bio a acestuia. Au apărut inclusiv dulceţuri, gemuri, cereale destinate special copiilor sau pentru adulţi, paste, ketchup, deserturi, toate preparate doar din ingrediente naturale, fără alte adaosuri periculoase. Nu vei găsi niciodată într-un suc bio, de exemplu, aditivi alimentari periculoşi, de tipul aspartamului, acidului ciclamic sau a coloranţilor.

Procentul de 2% estimat de studiile recente cu privire la nivelul de informare asupra produselor bio nu pare prea încurajator. Românii nu ştiu că multe dintre produsele de pe piaţă au aditivi alimentari periculoşi şi în locul lor au ca alternativă produsele bio.

Care ar fi motivele?
1. În România nu s-a format o tradiţie în domeniul agriculturii ecologice;
2. Nu există suficiente surse de informare cu privire la calitatea produselor bio;
3. Producătorii preferă să pună pe piaţă produse ieftine, dar de o calitate mai slabă;
4. Nu găsim decât în foarte puţine magazine standuri destinate produselor bio.
5. Toate aceste motive sunt potrivnice succesului produselor bio. În plus, cei care le deja le consumă ştiu că sunt cu 20-40% mai scumpe decât cele procesate.

Primele parcele de porumb au fost recoltate de agricultorii din Maramureș
Actualitatea agricola 01 Octombrie 2025, 14:56

Primele parcele de porumb au fost recoltate de agricultorii din Maramureș

În Maramureș a început campania de recoltare a porumbului pe terenurile de șes, iar agricultorii au intrat pe câmpuri chiar...

Primele parcele de porumb au fost recoltate de agricultorii din Maramureș
Fermierii pot depune cererile pentru subvenția pe motorină
Actualitatea agricola 01 Octombrie 2025, 13:36

Fermierii pot depune cererile pentru subvenția pe motorină

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a deschis oficial perioada de depunere a solicitărilor pentru...

Fermierii pot depune cererile pentru subvenția pe motorină
APIA achită peste 2,9 milioane de lei pentru crescătorii de animale
Actualitatea agricola 30 Septembrie 2025, 14:03

APIA achită peste 2,9 milioane de lei pentru crescătorii de animale

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Judeţene, a început distribuirea unei...

APIA achită peste 2,9 milioane de lei pentru crescătorii de animale
Seceta prelungită a compromis producția de ciuperci din Gorj
Actualitatea agricola 27 Septembrie 2025, 12:08

Seceta prelungită a compromis producția de ciuperci din Gorj

Anul 2025 înregistrează o situație alarmantă în ceea ce privește producția de ciuperci sălbatice comestibile în Gorj. Șeful...

Seceta prelungită a compromis producția de ciuperci din Gorj
Herța Bio Apicole, locul 2 în Europa la Premiile Organice 2025: „Această reușită nu este doar a noastră, este a României”
Actualitatea agricola 25 Septembrie 2025, 10:37

Herța Bio Apicole, locul 2 în Europa la Premiile Organice 2025: „Această reușită nu este doar a noastră, este a României”

O companie mică din Mărginimea Sibiului a reușit o performanță istorică pentru agricultura ecologică românească. Herța Bio...

Herța Bio Apicole, locul 2 în Europa la Premiile Organice 2025: „Această reușită nu este doar a noastră, este a României”
Agricultorii cer exceptarea de la „Legea Mirosurilor”: „La țară miroase a bălegar, e firesc”
Actualitatea agricola 25 Septembrie 2025, 10:07

Agricultorii cer exceptarea de la „Legea Mirosurilor”: „La țară miroase a bălegar, e firesc”

Alianța pentru Agricultură și Cooperare formată din Federația Națională Pro-Agro, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli...

Agricultorii cer exceptarea de la „Legea Mirosurilor”: „La țară miroase a bălegar, e firesc”
România, principalul exportator de grâu comun al UE în noul sezon agricol
Actualitatea agricola 24 Septembrie 2025, 11:19

România, principalul exportator de grâu comun al UE în noul sezon agricol

În primele luni ale sezonului agricol 2025/26, România a devenit responsabilă pentru jumătate din exporturile de grâu moale...

România, principalul exportator de grâu comun al UE în noul sezon agricol
Fermierii vâlceni reclamă pierderi majore la culturile agricole
Actualitatea agricola 23 Septembrie 2025, 14:13

Fermierii vâlceni reclamă pierderi majore la culturile agricole

Agricultura din județul Vâlcea se confruntă cu pierderi semnificative din cauza secetei pedologice. Potrivit datelor...

Fermierii vâlceni reclamă pierderi majore la culturile agricole