Ascultă Radio Antena Satelor Live

De ce românii nu mănâncă (suficiente) produse ecologice?

La nivel global, piaţa produselor ecologice a început să se dezvolte în momentul în care consumatorii s-au săturat de chimicale, de produse procesate, de fructe şi legume prea mari, impecabile ca aspect, dar fără gust. Criza mediului a avut repercusiuni şi asupra alimentaţiei. Cei mai deschişi faţă de agricultură ecologică au fost şi sunt europenii, din păcate încă nu şi românii. Poluarea mediului, folosirea de îngrăşăminte chimice şi pesticide periculoase au afectat tot mai mult alimentele. Toate aceste efecte nocive au început să fie contracarate prin dezvoltarea producţiilor ecologice considerate sigure pentru sănătate.

De ce românii nu mănâncă (suficiente) produse ecologice?

05 Iulie 2022, 18:07

Produsele ecologice sunt acele produse obţinute în cadrul agriculturii de tip ecologic, fără utilizarea produselor chimice (fertilizanţi, amelioratori ai solului, ingrediente nocive pentru prepararea alimentelor). Întregul proces de obţinere a acestor produse este controlat de un organism de inspecţie care ne garantează că au fost respectate condiţiile de calitate impuse pentru a obţine producţii ecologice (bio).

Ce găseşti bio pe piaţă? Gama de produse ecologice este reprezentată de legume, fructe, brânzeturi, lactate, carne, cereale, băuturi. Practic, producătorii din acest segment încearcă să găsească un corespondent bio pentru fiecare produs convenţional de pe piaţă. De exemplu, dacă te fereşti de nitriţii din pate, poţi achiziţiona varianta bio a acestuia. Au apărut inclusiv dulceţuri, gemuri, cereale destinate special copiilor sau pentru adulţi, paste, ketchup, deserturi, toate preparate doar din ingrediente naturale, fără alte adaosuri periculoase. Nu vei găsi niciodată într-un suc bio, de exemplu, aditivi alimentari periculoşi, de tipul aspartamului, acidului ciclamic sau a coloranţilor.

Procentul de 2% estimat de studiile recente cu privire la nivelul de informare asupra produselor bio nu pare prea încurajator. Românii nu ştiu că multe dintre produsele de pe piaţă au aditivi alimentari periculoşi şi în locul lor au ca alternativă produsele bio.

Care ar fi motivele?
1. În România nu s-a format o tradiţie în domeniul agriculturii ecologice;
2. Nu există suficiente surse de informare cu privire la calitatea produselor bio;
3. Producătorii preferă să pună pe piaţă produse ieftine, dar de o calitate mai slabă;
4. Nu găsim decât în foarte puţine magazine standuri destinate produselor bio.
5. Toate aceste motive sunt potrivnice succesului produselor bio. În plus, cei care le deja le consumă ştiu că sunt cu 20-40% mai scumpe decât cele procesate.

Resursele genetice vegetale ale României, în pericol din cauza subfinanţării
Actualitatea agricola 02 Decembrie 2025, 13:22

Resursele genetice vegetale ale României, în pericol din cauza subfinanţării

Menținerea în viață a soiurilor tradiționale a devenit o cursă contra cronometru desfășurată cu resurse critice, situație...

Resursele genetice vegetale ale României, în pericol din cauza subfinanţării
Agricultura românească primește un sprijin major în fața schimbărilor climatice
Actualitatea agricola 02 Decembrie 2025, 12:35

Agricultura românească primește un sprijin major în fața schimbărilor climatice

Schimbările climatice afectează tot mai vizibil agricultura românească. Seceta prelungită, valurile de căldură și ploile...

Agricultura românească primește un sprijin major în fața schimbărilor climatice
România și agricultura viitorului. Care sunt culturile care înving lipsa apei
Actualitatea agricola 29 Noiembrie 2025, 09:49

România și agricultura viitorului. Care sunt culturile care înving lipsa apei

România se află într-un punct de cotitură agricolă fără precedent, unde metodele tradiționale de cultivare nu mai garantează...

România și agricultura viitorului. Care sunt culturile care înving lipsa apei
Controale stricte la carnea de porc importată din UE, pentru prevenirea Pestei Porcine Africane
Actualitatea agricola 28 Noiembrie 2025, 10:10

Controale stricte la carnea de porc importată din UE, pentru prevenirea Pestei Porcine Africane

Teama că virusul pestei porcine africane ar putea fi reintrodus în țară prin intermediul produselor de import l-a determinat...

Controale stricte la carnea de porc importată din UE, pentru prevenirea Pestei Porcine Africane
Rapița a devenit cultura agricolă cea mai expusă tratamentelor chimice în anul 2023
Actualitatea agricola 28 Noiembrie 2025, 09:47

Rapița a devenit cultura agricolă cea mai expusă tratamentelor chimice în anul 2023

Rapița se află pe primul loc în topul culturilor tratate cu produse de protecție a plantelor în 2023, depășind...

Rapița a devenit cultura agricolă cea mai expusă tratamentelor chimice în anul 2023
Veste bună pentru fermieri: APIA a terminat plățile în avans pe 2025
Actualitatea agricola 27 Noiembrie 2025, 16:11

Veste bună pentru fermieri: APIA a terminat plățile în avans pe 2025

O injecție financiară masivă, vitală pentru sectorul agricol în acest prag de iarnă, a fost confirmată oficial de Agenția de...

Veste bună pentru fermieri: APIA a terminat plățile în avans pe 2025
Vremea se schimbă și agricultura suferă - Ce spun fermierii
Actualitatea agricola 25 Noiembrie 2025, 13:23

Vremea se schimbă și agricultura suferă - Ce spun fermierii

Schimbările tot mai vizibile ale vremii pun agricultorii români în situații dificile, iar culturile suferă din cauza secetei,...

Vremea se schimbă și agricultura suferă - Ce spun fermierii
Fermă cu peste 32.000 de porci din Satu Mare, afectată de pestă porcină africană
Actualitatea agricola 21 Noiembrie 2025, 14:29

Fermă cu peste 32.000 de porci din Satu Mare, afectată de pestă porcină africană

Un focar de Pestă Porcină Africană (PPA) a fost confirmat la o unitate de creștere a suinelor din județul Satu Mare, punând...

Fermă cu peste 32.000 de porci din Satu Mare, afectată de pestă porcină africană