-

Cartoful mov - noua mină de aur a agricultorilor

Cartoful, leguma preferată a românilor, are un „frate de lux“ de culoare mov. Leguma violetă este originară din Peru şi a fost aclimatizată de câţiva agricultori români.

Preţul unui kilogram este între 10 şi 30 de lei, iar pe lângă costul destul de mare, cartoful mov vine cu o serie de calităţi deloc de neglijat, cum ar fi lipsa amidonului sau proprietăţi anticancerigene.

Printre agricultorii români care au pus un pariu câştigător pe cartoful mov se numără şi Gabriel Oncescu, din Voineşti, judeţul Dâmboviţa.

Cartoful mov este o cultură mai pretenţioasă decât cartoful alb şi are nevoie de condiţii de îngrijire mai deosebite.

“Dacă ai grijă de el, îţi dă randamentul pe măsură. Şi seceta poate afecta cultura cartofului mov. Şi am avut de suferit, pentru că nu am avut condiţii de irigare şi se vede diferenţa de producţie. Productivitatea faţă de cartoful alb, obişnuit, este cel puţin egală, uneori chiar mai mare.

Cartoful mov îţi poate da şi o producţie de 50-60 de tone la un hectar, dacă terenul este îngrijit ca la carte. Are nevoie de apă suplimentară, aproape în toată perioada de vegetaţie, dar nu foarte multă în acelaşi timp. Are nevoie de puţină apă, dar permanent.

Pe de altă parte, nu se simte bine la temperaturi ridicate. La temperaturi de 25 de grade în sus, bulbul nu prea se mai dezvoltă în sol şi cultura e compromisă”, explică Gabriel Oncescu.

Citeste continuarea pe paginadeagricultura.ro