-

Suspiciuni de pestă porcină africană în două sate din Deltă

Porcinele din patru gospodării din satele Ceatalchioi şi Sălceni, comuna Ceatalchioi din Delta Dunării, au fost sacrificate de autorităţi, după ce rezultatele analizelor efectuate pe probe prelevate de la animalele din cele două localităţi au fost pozitive la pestă porcină africană (PPA), a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă.

Suspiciunea privind prezenţa PPA în cele două localităţi a fost anunţată vineri, 8 iunie, medicului veterinar de liberă practică de proprietarii celor patru gospodării în efectivele cărora s-au înregistrat mortalităţi de porcine.

"Laboratorul sanitar-veterinar a constatat sâmbătă că probele prelevate din cele patru gospodării sunt pozitive la PPA, iar duminică dimineaţa probele au fost transmise pentru confirmare laboratorului naţional de referinţă al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) din Bucureşti", a mai spus Tuchilă.

Potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1.214 din 2009, toţi porcii din cele patru gospodării au fost sacrificaţi, proprietarii acestora urmând să primească despăgubiri. De asemenea, medicii veterinari au dezinfectat gospodăriile în care s-au înregistrat mortalităţi, iar circa 150 de kilograme de carne de porc găsită congelată în cele patru gospodării a fost confiscată pentru distrugere.

Pentru prevenirea extinderii focarelor de PPA, autorităţile au decis instituirea unor filtre în suburbia Tudor Vladimirescu a municipiului Tulcea, astfel ca niciun porc sau un subprodus din carne de porc provenit din zonă să nu fie transportat din Deltă în zona de terasă a judeţului.

"Porcii din cele patru gospodării erau ţinuţi în coteţe. Sursa de infectare probabilă este mediul sălbatic, cunoscut fiind faptul că mistreţii vin în această perioadă foarte aproape de gospodăriile oamenilor", a precizat Mitică Tuchilă.

Potrivit sursei, în urma extragerilor controlate de mistreţi din mediul sălbatic pentru stabilirea existenţei PPA la efectivele din această specie din Delta Dunării, nu a fost constatată prezenţa virusului, în condiţiile în care la graniţa româno-ucraineană, pe partea ucraineană a Dunării, au fost identificate mai multe focare, unele dintre ele fiind situate şi la doi kilometri distanţă de frontieră.

Pesta porcină africană este, potrivit DSVSA, o boală a suinelor domestice şi sălbatice care nu poate fi prevenită prin vaccinări şi care produce mari pagube socio-economice.

De la sfârşitul anului 2015 până în prezent, medicii veterinari tulceni, reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi cei ai Direcţiei Silvice sunt într-o permanentă activitate de informare şi de prevenire a apariţiei acestor boli. Pentru sezonul de vânătoare 2017-2018, ARBDD a emis autorizaţie de recoltare pentru 60 de exemplare de mistreţ pe fondurile cinegetice limitrofe graniţei cu Ucraina, respectiv Somova, Sireasa, Stipoc, Tatanir şi Popina.

Vânătoarea în Deltă este interzisă de mai mulţi ani, acţiunile de extracţie efectuându-se doar de agenţi ecologi ai ARBDD, reprezentanţi ai Direcţiei Silvice şi ai DSVSA.

Pesta porcină africană a fost confirmată anul trecut în România pentru prima dată într-o gospodărie particulară de la periferia municipiului Satu-Mare.

Sursa: AGERPRES

Articole înrudite