-

Aproape 40 de focare de pestă porcină africană confirmate în județul Tulcea

Medicii veterinari au înregistrat, în mai puţin de două săptămâni, 37 de focare de pestă porcină africană în cinci unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Tulcea.

Într-un comunicat de presă remis azi de Instituţia Prefectului judeţul Tulcea se arată că focarele de pestă porcină africană au apărut în comunele Ceatalchioi, Pardina, Maliuc şi Somova, precum şi în municipiul Tulcea, 35 de suine murind din cauza virusului, iar alte câteva zeci fiind sacrificate de medicii veterinari pentru prevenirea răspândirii virusului.
"În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor a fost luată măsura instituirii de filtre la ieşirile din municipiul Tulcea şi la trecerea bac între municipiu şi suburbie, ca măsură suplimentară de izolare a bolii pe raza celor patru comune şi a suburbiei municipiului Tulcea", precizează comunicatul de presă citat.Potrivit acestuia, la şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor a participat şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Răducu Brănescu.
"Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea face un apel la crescătorii de animale să nu utilizeze resturi alimentare în hrana porcilor, să nu părăsească gospodăria sau ferma cu aceleaşi haine şi încălţări cu care au luat contact cu animalele, să evite introducerea în exploataţiile proprii a unor porcine de provenienţă necunoscută şi mai ales fără înştiinţarea medicului veterinar", mai arată sursa citată.
Proprietarii suinelor care sunt crotaliate şi înregistrate în baza naţională de date a Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi care mor sau sunt eutanasiate de medicii veterinari din cauza suspiciunilor de pestă porcină africană primesc despăgubiri, conform Hotărârii d Guvern nr. 1.214/2009.

Primele focare de pestă porcină africană au apărut, vineri, 8 iunie, în satele Ceatalchioi şi Sălceni, comuna Ceatalchioi, după ce, în ultimii ani, zeci de asemenea focare au fost confirmate în Ucraina şi Republica Moldova, în apropierea graniţei cu România.
De la sfârşitul anului 2015 până în prezent, medicii veterinari tulceni, reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi cei ai Direcţiei Silvice au fost într-o permanentă activitate de informare şi de prevenire a apariţiei acestor boli. În condiţiile în care vânătoarea în Deltă este interzisă de mai mulţi ani, pentru sezonul de vânătoare 2017-2018, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a emis autorizaţie de recoltare pentru 60 de exemplare de mistreţ pe fondurile cinegetice limitrofe graniţei cu Ucraina, respectiv Somova, Sireasa, Stipoc, Tatanir şi Popina, în vederea stabilirii dacă mistreţii din Deltă sunt bolnavi de pestă porcină africană.
Niciuna din probele recoltate de la mistreţii din Deltă nu a fost pozitivă la pestă porcină africană , potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, până pe data de 11 iunie, când pe raza comunei Ceatalchioi au fost găsiţi trei mistreţi morţi. Analizele de laborator au confirmat în cazul acestora prezenţa pestă porcină africană.
Pesta porcină africană a fost confirmată anul trecut în România pentru prima dată într-o gospodărie particulară de la periferia municipiului Satu-Mare.

 

Sursa:agerpres.ro
Sursa foto:satmareanul.net