-

Brânza ustunoie - un produs specific din Bistriţa Năsăud

Dacă valorificarea mieilor nu le-a adus oierilor câştiguri prea consistente, se pare că acum caşul de oaie se vinde foarte bine.

Caşul de oaie este cel mai căutat produs în această perioadă în pieţele din Bistriţa Năsăud.

Acesta este deseori vândut chiar de la stână unde ajung orăşenii să-l cumpere direct de la sursă. Un kilogram de brânză caş costă în Bistriţa Năsăud între 15 şi 20 de lei, mulţi bistriţeni preferând să cumpere unul sau chiar mai mulţi caşi spre a conserva brânza pentru sezonul rece, ne informeaza Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Există încă săteni care apelează chiar şi acum la o conservare a brânzei pe cât de veche, pe atât de inedită. După ce brânza este frământată cu sare , aceasta este ,,bătută" bine într-un recipient din lemn numit ,,bărbânţă".

Bărbânţa este închisă bine, ermetic, cu un capac tot din lemn şi se pune la păstrare la rece într-un beci răcoros şi întunecos sau chiar este îngropată în pământ un an sau chiar doi ani de zile.

Acest produs rezultat, brânza păstrată astfel se va numi la deschiderea bărbânţei peste un an "brânză ustunoie", adică o brânză gălbuie la culoare şi iute la gust.

Produsul este foarte apreciat de sătenii bistriţeni şi sunt o mulţime de reţete gastronomice în care ingredient principal este ,,brânza de oi ustunoie".

Articole înrudite