Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brânza ustunoie - un produs specific din Bistriţa Năsăud

Dacă valorificarea mieilor nu le-a adus oierilor câştiguri prea consistente, se pare că acum caşul de oaie se vinde foarte bine.

25 Iunie 2018, 11:24

Caşul de oaie este cel mai căutat produs în această perioadă în pieţele din Bistriţa Năsăud.

Acesta este deseori vândut chiar de la stână unde ajung orăşenii să-l cumpere direct de la sursă. Un kilogram de brânză caş costă în Bistriţa Năsăud între 15 şi 20 de lei, mulţi bistriţeni preferând să cumpere unul sau chiar mai mulţi caşi spre a conserva brânza pentru sezonul rece, ne informeaza Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Există încă săteni care apelează chiar şi acum la o conservare a brânzei pe cât de veche, pe atât de inedită. După ce brânza este frământată cu sare , aceasta este ,,bătută" bine într-un recipient din lemn numit ,,bărbânţă".

Bărbânţa este închisă bine, ermetic, cu un capac tot din lemn şi se pune la păstrare la rece într-un beci răcoros şi întunecos sau chiar este îngropată în pământ un an sau chiar doi ani de zile.

Acest produs rezultat, brânza păstrată astfel se va numi la deschiderea bărbânţei peste un an "brânză ustunoie", adică o brânză gălbuie la culoare şi iute la gust.

Produsul este foarte apreciat de sătenii bistriţeni şi sunt o mulţime de reţete gastronomice în care ingredient principal este ,,brânza de oi ustunoie".

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Trei focare de pestă porcină africană, sub monitorizare în județul Buzău
Actualitatea agricola 13 Octombrie 2025, 14:26

Trei focare de pestă porcină africană, sub monitorizare în județul Buzău

Autoritățile sanitare din județul Buzău au inițiat măsuri de urgență după identificarea unui nou focar de pestă porcină...

Trei focare de pestă porcină africană, sub monitorizare în județul Buzău