Ascultă Radio Antena Satelor Live

Legea referitoare la profesiunea de medic veterinar a fost modificată

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, azi, decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea OUG nr. 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 160/1998.

28 Iunie 2018, 13:41

Legea nr. 160/1998 privește organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, informează Administraţia Prezidenţială. Actul normativ a fost contestat la Curtea Constituţională de grupul PNL din Camera Deputaţilor şi respins. Liberalii susţineau că, potrivit modificărilor, oricine poate comercializa şi utiliza produse medicale veterinare şi produse biologice, vaccinuri, cu sau fără prescripţie. Iniţiatorii sesizării arătau că în momentul de faţă comercializarea şi utilizarea acestor produse se face sub supravegherea medicilor veterinari.
”Dacă s-ar aplica suspendarea din Colegiul Medicilor Veterinari a medicilor veterinari care deţin şi calitatea de funcţionar public, s-ar crea o discriminare a acestei profesii prin comparaţie cu restul profesiilor reglementate şi, în special, cu cele reglementate sectorial. Prin urmare, se ajunge la: restrângerea dreptului medicului veterinar-funcţionar public de a face parte dintr-o organizaţie profesională, încălcându-se astfel art. 9 din Constituţie; restrângerea dreptului la asociere, încălcându-se art. 40 alin. (1) din Constituţie, restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, încălcându-se art. 53 din Constituţie. Or, Constituţia României precizează foarte clar, la art. 53, când şi în ce condiţii se poate restrânge exerciţiul unor drepturi”, mai spuneau liberalii.
Semnatarii sesizării mai arătau că, potrivit unei directive europene, doar medicul veterinar are competenţa şi dreptul de a utiliza şi administra medicamente veterinare la animale.
Deputaţii PNL invocau şi încălcarea art. 34 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 35 din Constituţie - prin aceea că OUG 70/2017 nu garantează dreptul la ocrotirea sănătăţii, nu asigură sănătatea publică a cetăţenilor şi nu asigură dreptul la un mediu înconjurător sănătos.
'”Comercializarea cu amănuntul a produselor biologice - România devenind singura ţară din UE în care se poate realiza comercializarea cu amănuntul a produselor biologice - va creşte riscul expunerii proprietarilor de animale la efectele secundare (unele vaccinuri au efecte devastatoare asupra sănătăţii şi integrităţii fizice în caz de utilizare necorespunzătoare), va scădea eficienţa acestora prin nerespectarea condiţiilor de păstrare şi utilizare (păstrarea obligatorie la 2-8 grade Celsius), va diminua rata promovării vaccinării de către medicii veterinari în detrimentul folosirii antibioticelor şi va crea confuzie în ceea ce priveşte utilizarea reţetelor veterinare”, precizau semnatarii.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto: focusenergetic.ro

Apicultura românească trece printr-un an dramatic, cu producție minimă de miere
Actualitatea agricola 12 Septembrie 2025, 14:13

Apicultura românească trece printr-un an dramatic, cu producție minimă de miere

Anul 2025 este unul dintre cei mai grei pentru apicultura românească, potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de...

Apicultura românească trece printr-un an dramatic, cu producție minimă de miere
România, a doua cea mai mare alocare europeană pentru pomicultură și viticultură
Actualitatea agricola 10 Septembrie 2025, 15:11

România, a doua cea mai mare alocare europeană pentru pomicultură și viticultură

Agricultorii din România vor beneficia de 11,5 milioane de euro pentru sprijinirea pomiculturii și viticulturii, bani incluși...

România, a doua cea mai mare alocare europeană pentru pomicultură și viticultură
Recoltă bogată la prune, pierderi mari la mere în bazinul pomicol Voinești
Actualitatea agricola 09 Septembrie 2025, 11:37

Recoltă bogată la prune, pierderi mari la mere în bazinul pomicol Voinești

Toamna aduce roade amestecate pentru pomicultorii din Dâmbovița. În Voinești, capitala merelor din România, producția este...

Recoltă bogată la prune, pierderi mari la mere în bazinul pomicol Voinești
Prognoza agrometeo: Umiditatea scăzută din sol pune în pericol culturile agricole la nivel național
Actualitatea agricola 06 Septembrie 2025, 12:06

Prognoza agrometeo: Umiditatea scăzută din sol pune în pericol culturile agricole la nivel național

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză agrometeorologică sumbră pentru perioada 6-12 septembrie,...

Prognoza agrometeo: Umiditatea scăzută din sol pune în pericol culturile agricole la nivel național
Măsuri de siguranță urgente în Satu Mare după un caz confirmat de rabie la o bovină
Actualitatea agricola 03 Septembrie 2025, 15:27

Măsuri de siguranță urgente în Satu Mare după un caz confirmat de rabie la o bovină

Autoritățile județene din Satu Mare au luat măsuri de urgență pentru a preveni răspândirea bolii după ce un caz de rabie a...

Măsuri de siguranță urgente în Satu Mare după un caz confirmat de rabie la o bovină
Agricultura României între prezent și viitor: provocări și soluții
Actualitatea agricola 02 Septembrie 2025, 13:17

Agricultura României între prezent și viitor: provocări și soluții

Bilanțul anului agricol 2024–2025, creșterea costurilor pentru fermieri și perspectivele sectorului în contextul politicilor...

Agricultura României între prezent și viitor: provocări și soluții
Prețurile legumelor, între piață și fermă. Ce spun producătorii despre anul 2025
Actualitatea agricola 02 Septembrie 2025, 12:45

Prețurile legumelor, între piață și fermă. Ce spun producătorii despre anul 2025

Prețurile legumelor diferă adesea de la o piață la alta și de la un oraș la altul. În Piața Obor din Capitală, roșiile se...

Prețurile legumelor, între piață și fermă. Ce spun producătorii despre anul 2025
Brandul în agricultură – de la brazdă la raft, cum se construiește încrederea consumatorilor
Actualitatea agricola 28 August 2025, 13:17

Brandul în agricultură – de la brazdă la raft, cum se construiește încrederea consumatorilor

În România, agricultura este adesea privită doar ca o activitate de producție, unde accentul cade pe recoltă, randamente și...

Brandul în agricultură – de la brazdă la raft, cum se construiește încrederea consumatorilor