-

Maramureş: Producţia micilor fermieri, susţinută de localnici şi de proprietari de restaurante

Fructele de pădure şi legumele bio sau tradiţionale sunt cele mai căutate în perioada estivală în pieţele din oraşele judeţului Maramureş şi în târgurile producătorilor agricoli.

Declarația a fost făcută vineri, pentru AGERPRES, de vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Mirela Vereş.

"Zilnic, peste 300-400 tone de legume de sezon sunt solicitate în principalele pieţe agroalimentare din judeţ. La mare căutare se află fructele de pădure, afinul şi murele. Aceste produse sunt căutate pentru cei care doresc să pregătească dulceţuri de casă şi sucuri. De asemenea, legumele de sezon - roşii, castraveţi, păstăi, vinete, mărar, dovlecel, ceapă, morcovi şi pătrunjel sunt cumpărate atât de localnicii din oraşe, cât şi de proprietarii unor restaurante. Solicitările sunt atât de mari încât şi-n zilele de sâmbătă, pieţele libere, dar şi cele organizate, sunt deschise până aproape de ora 19,00", a spus Mirela Vereş.

Potrivit acesteia, pensiunile rurale, restaurantele, motelurile şi hotelurile din reţeaua turistică judeţeană îşi fac aprovizionarea pe durata verii de la micile ferme rurale.

"Legumicultorii din judeţ au fost încurajaţi, dar şi susţinuţi din punct de vedere al dezvoltării afacerilor de proprietarii unor pensiuni rurale, dar şi de micile lanţuri de staţiuni, hoteluri şi restaurante care, pe durata verii, preferă legumele livrate de fermierii maramureşeni. Aceştia au înţeles că e mult mai avantajos în privinţa raportului calitate-preţ şi condiţii de livrare să cumpere direct de la fermieri. Aşa că după anii îndelungaţi de stagnare, legumicultori din judeţ s-au relansat, au investit în ferme, cumpărat terenuri, arendat terenuri, achiziţionat instalaţii de irigare, motopompe şi cisterne pentru transportul apei spre culturile aflate la mare distanţă de cursurile de apă", a precizat Mirela Vereş.

Conform reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş, fermierii asociaţi sau individuali deţin aproximativ 6.000 de hectare de teren destinat culturilor, însă în fiecare an suprafeţele cultivate cresc cu alte câteva hectare, în urma achiziţionării de noi terenuri.

 

Sursa: Agerpres

Sursa foto: adevarul.ro

Articole înrudite