-

Pesta porcină africană a ajuns și în județul Satu Mare, prin... vietnamezi

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare anunță că virusul pestei porcine a pătrus și într-o gospodărie din Sărăuad ce aparține de orașul Tășnad.

Exploatatia non-profesionala se afla la liziera padurii, într-o zona mai izolata. Aici un localnic detine o cabana unde crestea 13 porci vietnamezi. Unul dintre ei a murit, iar altul a prezentat semne de boala astfel ca autoritatile au fost alarmate.

Dumuta Nicolae – directorul DSVSA Satu Mare, declara ca proprietarul a sacrificat sase purcei, carnea rezultata fiind confiscata, iar celelalte animale au fost ucise. Momentan focarul nu reprezinta un pericol pentru alte gospodarii.

Va reamintim ca în padurile din judetul Satu Mare au mai fost confirmate alte 4 cazuri de pesta porcina la mistreti.

În localitatile cuprinse în zona infectata este interzisa scoaterea animalelor din exploatatiile non profesionale, precum si orice fel de miscare a suinelor în localitate sau între localitati. Suinele domestice trebuie tinute obligatoriu numai în spatii închise, iar acestea nu vor fi hranite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gatita în familie.

Toti crescatorii de porci sunt sfatuiti sa anunte imediat orice suspiciune de boala sau îmbolnavire, medicului veterinar concesionar, medicului veterinar ofcial, precum si DSVSA Satu Mare.

SERGIU PODINĂ

foto: https://uriasgerman.ro