-

Fermele de subzistenţă din Deltă ar putea fi finanţate cu până la 50.000

Populaţia din localităţile izolate ale Deltei Dunării va avea acces la finanţări de până la 50.000 de euro pentru înfiinţarea fermelor de subzistenţă.

Acest lucru va fi posibil dacă actuala propunere de modificare a legii nr. 82/1993 privind constituirea şi funcţionarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării va fi adoptată în formula actuală, a anunţat într-o conferinţă de presă organizată la Tulcea, deputatul PSD Lucian Simion.

"După rezolvarea litigiilor aflate pe rol, de la Consiliul Judeţean (CJ) se vor transfera la primării suprafeţe de teren pentru ferme de subzistenţă, cu suprafeţe de până la 12 de hectare. Condiţiile pentru a avea acces la o asemenea fermă sunt stabilite de legislaţia actuală, iar oportunităţile de finanţare pe care statul român le oferă vizează sume de până la 50.000 de euro pentru înfiinţarea de ferme cărora li se adaugă facilităţi pentru producţia obţinută", a afirmat deputatul Simion.

Propunerea de modificare a legii nr. 82/1993 are în vedere şi instituirea unor zone de cruţare piscicolă şi a unor zone marine care se vor alătura celor existente în prezent, respectiv zone strict protejate, zone tampon, zone de dezvoltare durabilă şi de reconstrucţie ecologică.

"În zonele de cruţare piscicolă, va fi interdicţie totală la pescuit şi ele vor fi stabilite astfel încât să poată fi monitorizată permanent. Odată trecute în legea RBDD, Administraţia Rezervaţiei este obligată să facă studii, să le delimiteze clar şi numărul lor s-ar putea să fie chiar suplimentat faţă de ceea ce este acum prevăzut în ordinul de prohibiţie", a mai spus parlamentarul tulcean.

În ceea ce priveşte zona marină, Lucian Simion a menţionat că introducerea acesteia în legea nr. 82/1993 este necesară pentru ca plajele sălbatice şi cele neamenajate să poată fi delimitate. 'Suntem obligaţi să introducem noţiunea de 'zonă marină', dacă vrem să vorbim despre tipul de plajă existent. Zona marină, prin definiţia Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării (INCDD), se referă în mod special la zona de plajă. Ulterior, în 180 de zile, se vor face studii şi se vor stabiliza zonele. Pe teritoriul Rezervaţiei, sunt zone de plajă sălbatică, iar din acestea sunt extrase zone de plajă neamenajate, plaja Sulina, cea din Sfântu Gheorghe, de la Portiţa, Vadu, Corbu, care sunt folosite de turişti', a afirmat Simion.

Conform acestuia, alte modificări ce vor fi aduse legii nr. 82/1993 vizează managementul resurselor naturale din Deltă, dar şi Regulamentul de urbanism din zonă şi stabilirea responsabilităţilor în ceea ce priveşte aplicarea acestuia.

"Am luat efectiv fiecare articol din legea actuală şi am încercat să facem o propunere coerentă care să reflecte realitatea", a menţionat parlamentarul tulcean.

La începutul anului, deputatul social-democrat a anunţat constituirea unor grupuri de lucru la nivelul judeţului pentru a modifica legea privind constituirea şi funcţionarea RBDD, din aceste grupuri de lucru făcând parte autorităţi locale din Deltă, autorităţi judeţene şi cercetători ai INCDD.

Propunerea de modificare a legii va fi depusă, potrivit sursei citate, la începutul viitoarei sesiuni parlamentare.

În timpul conferinţei de presă, Lucian Simion şi-a prezentat activitatea desfăşurată în ultimul an ca deputat şi ca membru al Comisiei de mediu şi echilibru biologic şi al Comisiei UNESCO.

Sursa: AGERPRES

Sursa foto