-

Ministrul Agriculturii a participat la repunerea în funcţiune a sistemului de irigaţii de la Stânca

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat, azi, la punerea în funcţiune a Staţiei de pompare a apei de la Stânca (Ştefăneşti) din judeţul Botoşani.

Totodată a participat şi la reumplerea canalelor de irigaţii Ştefăneşti-Ripiceni, care au fost reabilitate cu fonduri guvernamentale.
Investiţia se ridică la 748.000 de lei, ea asigurând irigarea a peste 3.000 de hectare de teren agricol cu apă din râul Prut.
”Această investiţie înseamnă să irigăm terenul din această zonă, să pornim o staţie care nu a mai funcţionat de un sfert de veac şi puteţi să vedeţi cele două agregate care au intrat în reabilitare cum arată, să vedeţi cum de-a lungul vremii uitarea, neglijenţa şi lipsa de respect, lipsa de curaj de a face ceva în ţara asta au lăsat în paragină această zonă care a fost acoperită de vegetaţie”, a afirmat Petre Daea.
Potrivit acestuia, deja există contracte încheiate cu fermierii din zonă pentru irigarea a 1.100 hectare de teren.
Acesta este cel de-al doilea sistem de irigaţii din judeţul Botoşani repus în funcţiune în mandatul lui Petre Daea, după ce anul trecut a fost reabilitat sistemul din Ripiceni-Manoleasa.
Ministerul Agriculturii are în vedere achiziţia unor escadrile de avioane dotate cu sisteme antigrindină, a mai anunţat, azi, la Botoşani, ministrul Petre Daea.
”Avem în programul de investiţii procurarea unor escadrile de avioane în aşa fel încât să avem o libertate mai mare de acţiune şi să acoperim în perspectivă întreaga suprafaţă agricolă”, a afirmat Daea, precizând că ministerul are în vedere achiziţia a două escadrile cu câte trei aparate de zbor fiecare.
El a susţinut că avioanele vor funcţiona în paralel cu sistemele de rachete antigrindină.
”Este un program pe care noi l-am promovat şi îl extindem. În 2004, în România erau 17 puncte de lansare. Din 2004 până în 2017, iată, timp de 13 ani, din nefericire nu s-au mai construit decât 13. Noi, prin programul de guvernare, ne-am propus ca obiectiv pentru această zonă, pentru prevenirea căderii de grindină, să facem un număr de 60 de puncte de lansare. Într-un an şi ceva am făcut 40”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Ministerul Agriculturii a făcut toate demersurile pentru a primi sprijinul Uniunii Europene pentru acoperirea pagubelor produse fermierilor români de pesta porcină africană, a mai declarat azi, la Botoşani, ministrul Petre Daea.
Acesta susţine că apariţia focarelor de pestă porcină face ca România să nu se afle ”într-o situaţie confortabilă”.
”Evident că ne-a afectat şi că ne va afecta, pentru că sunt o serie întreagă de restricţii. Nu poţi să circuli liber cu animalele în zona respectivă. Sunt pierderi pe care le înregistrează fermierii. Eu am făcut demersurile necesare pentru a primi sprijinul necesar de la Uniunea Europeană, ştiindu-se că România este graniţa de Est a Uniunii Europene şi o apărăm cu cerbicie pe 1.400 de kilometric”, a afirmat ministrul.
El a precizat că în zonele în care s-au înregistrat cazurile de pestă porcină africană au fost adoptate toate măsurile pentru a evita extinderea focarelor.
MADR a informat în urmă cu o săptămână că ministrul Daea a solicitat sprijin, la Consiliul miniştrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene de la Bruxelles, pentru instituirea de măsuri excepţionale care vor include compensaţii pentru animalele ucise sau distruse din focare şi din exploataţiile contact, pierderile suferite ca urmare a încetării producţiei de carne de porc pe o perioadă determinată, produsele de origine animală distruse, pierderile fermierilor generate de scăderea preţurilor pentru porcii din zonele afectate trimişi la abator. De asemenea, el a precizat că ajutoarele vor viza şi costurile operaţionale legate de curăţire, dezinfecţie, transportul şi distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare.
Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării. În iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodării private din mai multe localităţi din zona de Deltă a judeţului Tulcea şi au început eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploataţie comercială situată în apropierea municipiului Tulcea.
Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
Petre Daea a participat, azi, la punerea în funcţiune a Staţiei de pompare a apei de la Stânca (Ştefăneşti) din judeţul Botoşani, dar şi reumplerea canalelor de irigaţii Ştefăneşti-Ripiceni, care au fost reabilitate cu fonduri guvernamentale.

Sursa:agerpres.ro
Sursa foto: agerpres.ro