-

Pesta porcină africană, la zi

Optsprezece focare de pestă porcină africană, din care 17 la porcii domestici și unul la mistreț, au fost confirmate până în prezent în judetul Bihor.

Acestea sunt datele transmise astăzi de Direcția județeană Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Focarele au fost localizate în opt comune si pe un fond de vânatoare.
Pentru a preveni raspândirea bolii au fost sacrificați, în total, 202 porci. Au fost restrictionate transporturile de carne de porc, preparate și orice alte produse din carne de porc, precum și transportul de porci vii către județe neafectate de pesta porcină africană.
Pesta porcină face ravagii și in județul Brăila , autoritațile locale fiind în stare de alertă. Brăila este a doilea judet în țară, după Timiș, cu cei mai mulți porci în teritoriu. Până acum în Brăila sunt 10 focare de pestă porcină africană și o suspiciune.
Gura Ialomiței este a treia localitate din Ialomița cu pestă porcină africană! Virusul a apărut în două gospodării, iar la intrarile în localitate au fost instalate filtre de dezinfecție. Comitetul Local de Combatere a Bolilor Ialomița încă nu a decis în privinta uciderii tuturor porcilor din satele Luciu și Gura Ialomiței. La Giurgeni, prima localitate din Ialomita în care s-a înregistrat pesta porcină africană, au fost omorâți toti porcii din gospodării, circa 300 de animale. Cele trei localități sunt vecine și au legaturi cu județele Brăila și Constanța.

 

Sursa: corespondenti STELIAN-RADU CACUCI, GINA BAHOR și CLEMENTINA TUDOR
Sursa foto:agrointel.ro