-

Pestă porcină africană la o gospodărie în apropiere de comuna Suceveni

Prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii dintr-o anexă gospodărească localizată în extravilan, la o distanţă de şase kilometri de comuna Suceveni, a fost confirmată, aseară.

Confirmarea a fost făcută de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană.
Potrivit unei informări transmise de purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Cătălin Sion, animalele bolnave au fost descoperite joi, când s-au prelevat probe, ieri seara venind şi rezultatul acestora.
Conform procedurilor, pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi atât porcii bolnavi, în număr de cinci, cât şi cei care au fost în contact cu aceştia, în număr de 15, după care s-a realizat ecarisarea cadavrelor. Conform legii, proprietarul va fi despăgubit de stat pentru animalele sacrificate.
Totodată, gospodăria respectivă a fost dezinfectată, iar proprietarul a primit interdicţie de a aduce noi animale sau de a scoate din gospodărie alte animale, având în vedere că acesta mai are şi oi.
Potrivit ISU Galaţi, Centrul Local de Combatere a Bolilor Galaţi s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii, iar focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene.
În judeţul Galaţi, ca în toată ţara, sunt interzise târgurile de animale vii. Având în vedere că s-au înregistrat cazuri de pestă porcină şi la Tulcea, la punctul de coborâre de pe bacul ce face legătura între Tulcea şi Galaţi, DSVSA Galaţi a impus ca măsură preventivă instalarea unui covor îmbibat cu dezinfectant, peste care trec toate autovehiculele care vin dinspre Tulcea la Galaţi.

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto:botosaneanul.ro