-

530 de informări cu crescătorii de animale şi operatorii de profil pe PPA, în doi ani

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a organizat, în toată ţara, 530 de informări şi instruiri cu crescătorii de animale şi operatorii de profil pe pestă pocină africană. 

Începând din 2016 şi până în prezent, a transmis în teritoriu 67 de note de serviciu, susţin reprezentanţii autorităţii.

'Crescătorii de porci, operatorii din industria de profil, asociaţiile de vânători şi pescari, gestionarii fondurilor de vânătoare şi instituţiile cu atribuţii în prevenirea şi gestionarea pestei porcine africane au fost informaţi şi avertizaţi în permanenţă asupra riscurilor şi efectelor acestui virus. Urmare a evoluţiei pestei porcine africane în Ucraina şi Republica Moldova şi a apropierii focarelor de graniţa cu România, respectiv sfârşitul anului 2015 şi începutul anului 2016, până în prezent, ANSVSA a transmis în teritoriu 67 de note de serviciu şi a organizat, în toată ţara, 530 de informări şi instruiri cu crescătorii de suine din sectorul comercial şi necomercial, medicii veterinari de liberă practică, responsabilii fondurilor de vânătoare, ai asociaţiilor de vânători şi ai direcţiilor silvice. La aceste informări şi instruiri au participat din partea companiilor şi asociaţiilor de profil, de regulă, medici veterinari cărora le-au fost prezentate riscurile răspândirii pestei porcine africane, măsurile care trebuie respectate şi implementate pentru controlul şi combaterea virusului. Prin urmare, operatorii din industria de profil şi crescătorii de porci au avut la dispoziţie, în mod nediscriminatoriu, toate informaţiile necesare pentru a fi în măsură să-şi ia propriile decizii de management', precizează ANSVSA într-un comunicat remis AGERPRES.

De asemenea, reprezentanţii Autorităţii afirmă că fermele şi crescătorii de porci, operatorii din industria cărnii, asociaţiile de vânători, medicii veterinari de liberă practică au avut la timp şi informaţiile necesare şi instrucţiunile de combatere a pestei porcine africane, 'astfel încât deciziile pe care le-au luat în privinţa măsurilor de sacrificare, prevenire şi combatere a răspândirii virusului au fost în deplină cunoştinţă de cauză'.

Exemplificând, în judeţul Tulcea, au fost organizate 24 de astfel de şedinţe de informare în perioada 2016-2018, din care 12 în cursul acestui an, la care au participat inclusiv medicii veterinari ai fermelor de porci în care, ulterior, a pătruns virusul pestei porcine africane.

'În plus faţă de organizarea acestor instructaje, ANSVSA a derulat o intensă campanie de informare publică referitoare la efectele şi combaterea răspândirii acestui virus prin anunţuri, comunicate şi informări de presă, precum şi prin postarea mai multor materiale de informare publică în sediile DSVSA judeţene, primării, aeroporturi, porturi maritime, pieţe', afirmă reprezentanţii ANSVSA.

Toate procesele verbale încheiate în fiecare judeţ, în cadrul informărilor realizate de ANSVSA, vor fi încărcate pe site pentru consultare, mai spun reprezentanţii instituţiei.

Datele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că pesta porcină africană s-a extins la aproape 100 de localităţi din opt judeţe, fiind confirmate în total 578 de focare, însă în zona de sud-est a României evoluţia bolii este extrem de agresivă.

Până la începutul aceste săptămâni au fost ucişi 78.000 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

AGERPRES

Articole înrudite