-

Focar de pestă porcină africană confirmat lângă cea mai mare fermă de porci din județul Brăila

Trei focare de pestă porcină africană au fost confirmate pe teritoriul administrativ al comunei brăilene Gropeni încă de duminică. 

Mai exact, focarele au fost identificate în zona dig-mal de lângă Dunăre, unde erau crescuți câțiva porci în semilibertate. Lângă Gropeni se afla unul dintre cele mai mari complexe de creștere a porcilor din România, cu un efectiv de circa 140.000 de capete. În acest context, autoritățile veterinare au început operațiunea de eutanasiere a tuturor porcilor din gospodăriile populației, de pe raza localității Gropeni.

În zilele următoare, astfel de eutanasieri se vor face și în Tichilesti, comună aflată la mai puțin de 10 kilometri de Gropeni, în zona de supraveghere. La Tichilești funcționează o ferma de creștere a porcilor, cu un efectiv de circa 40.000 de capete, obiectiv economic ce trebuie protejat cu prioritate de pesta porcina africana. 

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează că, la ora actuală, se acționează pe raza județului Brăila cu șapte echipe formate din veterinari și militari, care efectuează uciderea preventivă a porcinelor din sectorul gospodăriilor populației.

Recent, în localitatea Valea Cânepii acțiunea a fost finalizată. În Insula Mare a Brăilei, ultimele localități unde s-a terminat uciderea porcilor din gospodării și micile exploatații zootehnice au fost Frecăței, Bandoiu, Mărașu și Măgureni, acțiunea continuând în Țăcău și Plopi. Pe malul celalalt al Dunării, în localitatea Cuza Voda din comuna Stăncuța, operațiunile sunt într-un stadiu avansat, în timp ce la Gropeni și Însurăței abia au început.

Până în prezent, în judetul Brăila au fost confirmate 23 de focare de boală și au fost uciși 15.695 de porci. Pentru toți acesția urmează ca proprietarii să primească despăgubiri de la stat.

Sursă: Rador