-

Guvernul dă un miliard de euro fermierilor din zona montană

Ministrul Agriculturii, a precizat marți că statul va acorda un miliard de euro pentru asigurarea și valorificarea durabilă a resurselor muntelui.

Pe lângă aceasta, legea muntelui, mai vizează și conservarea peisajului şi a biodiversităţii, dar și dezvoltarea activităţilor economice specifice zonei.

„Este pentru prima dată în România când se alocă muntelui o abordare specială, print-un program de un miliard de euro. Un concept de abordare a activității montane. Muntele este al nostru și trebuie să-l abordăm într-un concept unitar”, a precizat ministrul, într-o conferință de presă care a durat aproape 3 ore, un record pentru Guvern.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prin Legea muntelui nr. 197/2018 se aprobă programul de încurajare a activităţilor din zona montană, pentru care se alocă un miliard de euro pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a legii, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Oficialii ministerului apreciază că, prin intermediul Legii muntelui, familiile tinere de agricultori de munte, care cresc animale în echivalent a cinci unități vită mare (UVM), sunt scutite de impozitul agricol și de impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de cinci ani la înființare și de 50% din venituri, în următorii ani, pe perioada existenței titularului.

Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie

„Statul îi va sprijini pe tinerii antreprenori: specialiștii agricoli, medicii, profesorii care se stabilesc în zona montană și se obligă să desfășoare activitatea pe o perioadă de minimum cinci ani în zona montană, vor primi o primă de instalare, prin programul de încurajare a activităților din zona montană, pentru care se alocă un miliard de euro pe o perioadă de zece ani de la intrarea în vigoare a legii”, arată datele transmise de minister.

Sursa: știripesurse.ro
Sursa Foto: bucurestifm.ro