-

În județul Bihor nu a mai fost confirmat niciun focar de pestă porcină africană

Prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a anunţat azi, în şedinţa Colegiului prefectural, că, de două săptămâni, nu a mai fost confirmat niciun focar de pestă porcină africană în judeţ.

"Nu mai avem de două săptămâni niciun focar confirmat de pestă porcină. Este pentru prima dată de când a început pesta porcină în judeţ că avem un interval de două săptămâni în care nu s-a mai confirmat niciun focar de pestă porcină. Din 15 iulie, de când am luat măsura de ucidere preventivă în cele trei localităţi unde am avut cinci focare confirmate - acesta fiind şi motivul pentru care hotărât uciderea preventivă, de atunci nu mai avem niciun focar confirmat nicăieri. Ceea ce este o veste bună. Sperăm să ajungem la o lună şi astfel avem şanse să nu mai avem în altă parte", a declarat prefectul Ioan Mihaiu.
Conform acestuia, se pot acorda deja despăgubiri, în valoare de aproximativ 50.000 de lei, proprietarilor de porci din primul focar, din localitatea Crestur, unde au fost sacrificaţi 57 de animale, iar în prezent se lucrează la întocmirea celorlalte dosare pentru a fi trimise la Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară spre decontare.
"De acum încolo vor începe să vină banii. Grosul sumei va fi după aprobarea rectificării bugetare, care va fi, cu siguranţă, în luna septembrie", a spus Mihaiu.
Prefectul a apreciat implicarea Consiliului Judeţean, pentru a se realiza măsurile sanitar-veterinare în lupta împotriva pestei porcine (dezinfecţii, materiale, transport cadavre porci, gropi etc), fiind alocată în acest sens o sumă de 100.000 de lei din bugetul judeţean.
"Tot ce ne-au trimis uat-urile afectate de pestă (documente-n.r.) sunt pertinente şi vom încerca să achităm aceste facturi. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe, dacă va fi cazul vom suplimenta, dar eu sper să nu fie cazul şi să ne oprim aici", a precizat şi preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, invitat în Colegiul prefectural.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Remus Moţoc, a precizat că 80% din activitatea direcţiei în acest an a fost axată pe combaterea pestei porcine.
În judeţul Bihor au fost confirmate 29 de focare, dintre care 28 la porcii domestici şi unul la mistreţ. Au fost sacrificaţi 174 de porci în focare şi alţi 1072, preventiv, în localităţile Abrămuţ, Albiş şi Olosig, pentru a evita răspândirea virusului. Ca urmare a măsurilor preventive de combatere aplicate, din data de 8 august 2018 nu au mai fost semnalate cazuri noi de îmbolnăvire cu PPA. Au fost întocmite 32 de dosare de despăgubire.

Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie

Sursa: agerpres.ro
Sursa foto :radiocluj .ro