Ascultă Radio Antena Satelor Live

”România este, rămâne şi va fi una dintre marile puteri cerealiere ale Europei”

”România este, rămâne şi va fi una dintre marile puteri cerealiere ale Europei, pentru că are condiţii extraordinare de climă şi sol pentru a realiza randamente mari,

04 Septembrie 2018, 08:45

a declarat, aseara, la Antena 3, ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizând că anul acesta s-a obţinut cea mai mare producţie la grâu "de când e ţara, ţară".
"România este, rămâne şi va fi una dintre marile puteri cerealiere ale Europei, pentru că are condiţii extraordinare de climă şi sol pentru a realiza randamente mari. Am demonstrat doi ani de zile şi anul trecut şi anul acesta, România a rămas în frunte. Puţin credeau. Am spus-o în primăvară. Anul acesta faţă de anul trecut este o singură diferenţă la grâu. Anul trecut au fost şi spice şi paie, anul acesta sunt mai multe spice decât paie. Se întrebau când intrau cu combina în lan că nu ştiau de unde curg atâtea boabe. Zic: uită-te la spic, tu vrei grâul până la buric. Nu. Acum e mai mic, dar uită-te la spic. Este cea mai mare producţie de grâu pe care a obţinut-o România, mai mare decât anul trecut cu 200.000 tone şi la acelaşi nivel ca randament, la unitatea de suprafaţă. Cea mai mare de când e ţara, ţară. Este şi cea mai mare producţie de orz pe care am obţinut-o şi de orzoaică de toamnă", a precizat Petre Daea.
Întrebat dacă aceste producţii record nu sunt raportări "ca pe vremuri", el a răspuns: "Nu, domnule, pentru că nu mai facem raportăm din acelea, acum se fac raportări corecte şi oamenii sunt mai potoliţi la raportări. Şi o să confirme şi Eurostat".
El susţine că în agricultură nu trebuie să te aventurezi cu vorbele, pentru că "atunci când te afli în fruntea ţării trebuie să fii, nu atent, foarte atent, că vorba ta despică ţara". "De aceea trebuie să fim atenţi cu vorbele, cu ce scoţi din gură, pentru că nu trebuie să te joci", susţine ministrul.
Daea a mai fost întrebat dacă poate confirma scenariul prin care virusul pestei porcine africane a fost adus intenţionat în România, un scenariu care circulă de ceva timp în spaţiul public, iar ministrul a răspuns: "Eu nu pot să confirm acest scenariu. Evident că mintea fiecăruia este la el şi gestionează cum poate".
În data de 28 august, şeful MADR declara într-o conferinţă de presă că producţia de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone faţă de anul trecut, depăşind 10 milioane de tone, deşi a fost un an greu, în care "România a fost răvăşită de o serie întreagă de fenomene naturale extreme".
"Anul acesta, România a fost răvăşită de o serie întreagă de fenomene naturale extreme, de la temperaturi ridicate în primăvară care au înţepenit răsăritul seminţelor şi care au generat secătuirea solului de apă, la lipsa acestor precipitaţii în intervalul de început al producţiei şi apoi urmat de evoluţii atipice cu cantităţi de apă foarte mari.Am încheiat recoltatul la grâu, am spus că nu vom da cifre până nu adunăm ultima cantitate de produs şi până când nu este sub cheia fermierului, să se bucure de ea, să si- o împartă cum doreşte, să o ducă unde doreşte şi să câştige cât poate. Vă pot spune că la grâu am făcut mai mult ca anul trecut, deşi am avut un an greu, cu temperaturi mari, dar prin dotarea pe care au avut-o fermierii, prin concentrarea lor din timpul zilei, prin urmărirea fazelor de vegetaţie, prin programul de lucru fermierii au reuşit să adune grâul, iar producţia este cu 200.000 de tone mai mult decât anul trecut. E o producţie pe care fermierii o merită, pe care ţara trebuie să o folosească şi pe care noi toţi trebuie să o consemnăm ca atare. Practic, este prima dată, cu anul trecut, când România depăşeste 10 milioane de tone de grâu", a precizat Daea.
Datele MADR arată că recolta de grâu din acest an a depăşit 10,2 milioane de tone, cu peste 2,3% mai mare faţă de anul trecut când s-a cifrat la 10 milioane de tone.
Zece judeţe au realizat peste 5 milioane de tone din recoltă, respectiv Timiş cu o medie de 6.200 kg /ha, Arad (6.100 kg/ha), Bihor (6.095 kg/ha), Giurgiu (5.800 kg/ha), Constanţa (5.652 kg/ha), Mehedinţi (5.400 kg/ha), Călăraşi (5.300 kg/ha), Ialomiţa (5.300 kg/ha), Satu Mare (5.100 kg/ha) şi Brăila (5.086 kg/ha).
Recolta de cereale păioase de vară a ajuns la 12,826 milioane de tone, în creştere uşoară, sub 1%, faţă de anul trecut, când a fost de 12,709 milioane de tone, cu o producţie medie de 4.655 kg/ha, comparativ cu anul trecut, de 4.598 kg/ha.
Conform datelor statistice, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, România ocupa, în 2017, primul loc la floarea soarelui (în funcţie de suprafaţa cultivată şi de producţia realizată), locul întâi la porumb boabe în funcţie de suprafaţa cultivată, şi locul doi la producţia realizată, după Franţa. De asemenea, la grâu era pe locul cinci atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţie.
Peste 140.000 de porci au fost sacrificaţi deja din cauza pestei porcine africane şi, din păcate, vom mai sacrifica, pentru sunt două complexe mari care au fost atinse de acest virus, a mai declarat, ieri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la Antena 3, adăugând că repopularea fermelor se va face cam în 90 de zile.
"România are în prezent 4,5 milioane de porci, iar noi am ucis până acum 140.000 de porci. Eu spun că repede putem reface, putem repopula, în trei luni, trei săptămâni şi trei zile. Sunt ferme de porci, avem 260 de unităţi în România cărora le dăm bani pentru bunăstare şi ei le dezvoltă. E adevărat că acum temerea este mare", a precizat Daea.
El a prezentat o situaţia la zi a localităţilor afectate de pestă porcină africană, explicând că nu judeţul întreg este afectat, chiar dacă la ora actuală sunt active 178 de focare din 11 judeţe.
"Este adevărat că pe hartă judeţele toate sunt roşii, dar nu trebuie să dramatizăm. Sunt 11 judeţe, iar în acestea sunt 2.588 de UAT-uri. Ce înseamnă UAT-uri? Sate, comune, oraşe, municipii. Din 2.588, în 178 (localităţi) sunt cazuri de PPA, adică 6,9% din cele 2.588 de UAT-uri. Judeţul Bihor din 531 are 1,3% afectate, Satu Mare, din 285 are 1,1%. Este adevărat, Tulcea din 184 are 74, care înseamnă 40,2%, iar în Ialomiţa şi Constanţa sunt procente de 13%. Lumea când aude spune că e în tot judeţul. Nu este tot judeţul. Introducem panică şi este nenorocire", a explicat ministrul Agriculturii.
Daea susţine că trebuie spus foarte clar populaţiei că nu există altă cale, deşi este dureroasă, decât sacrificarea porcilor în cazul acestei boli extrem de grave.
"Trebuie să spunem foarte clar populaţiei că nu există altă cale, e dureroasă şi o spune un om care ştie ce înseamnă cetăţeanul român, omul de la ţară. Îi ştiu pe nea Gheorghe, dada Maria, Nicoleta şi aşa mai departe. (...) E ţăran de-al meu, pun mâna pe el, mă uit în ochii lui cu lacrimi în ochi, şi eu şi el, şi trecem peste acest moment. Hai să ne dăm mâna, hai să fim puternici, hai să trecem peste acest necaz, hai să punem ţara... nu mai e loc de întors", a subliniat ministrul.
El a menţionat că a cerut sprijin la Bruxelles pentru combaterea PPA, iar 12 state au sărit în ajutorul României.
"Am solicitat sprijin din partea CE şi 12 state ne-au sărit în ajutor, începând de la Lituania şi Letonia, care au fost în această situaţie, inclusiv am vorbit cu miniştrii din Germania şi Austria. Am rugat preşedinţia Austriei să îmi admită pe ordinea de zi un raport, o informare a CE. Noi suntem aici apărători ai graniţei noastre dar şi ai graniţei europene pe partea de est a ţării, care are 400 de km şi înseamnă şi apă şi uscat. (...) Din păcate, au explodat şi la noi focarele. Eu am spus de fiecare dată că trebuie să ne pregătim aici. Noi ştiţi cum suntem acum, ca un om care a pus apa în butoi şi vede pe unde curge. Lucrurile acestea trebuie să ne dea de gândit, să punem în plan pentru viitorul ţării măsuri care să asigure ţara că lucrurile pot fi şi sunt controlate", a arătat şeful MADR.
Nu în ultimul rând, acesta a afirmat că virusul pestei porcine africane "a măturat 16 ţări ale lumii", ajungând în China, Portugalia şi Spania. "Portugalia a scăpat de virus după 13 ani şi Spania după 30 de ani, iar în Sardinia nici acum, după 41 de ani. Este un virus extrem de periculos, care nu are antidot. Moartea animalului este sigură. Nu are treabă cu omul. Noi, România, ne-am apărat prin măsuri preventive de acest virus timp de 5 ani. Virusul a intrat şi el nu a intrat pe graniţă cu paşaportul, ca să îl controlezi sau vine virusul călare pe bicicletă. Noi nu am renunţat la nicio măsură", a mai spus ministrul Agriculturii.

Sursa:agerpres.ro
Sursa foto:antena3.ro

Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor și costurilor de producție ale usturoiului
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2024, 12:24

Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor și costurilor de producție ale usturoiului

Peste 250 de cultivatori de usturoi din judeţ au solicitat sprijin financiar prin intermediul Direcţiei pentru Agricultură...

Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor și costurilor de producție ale usturoiului
Creștere semnificativă a importurilor de lapte brut: Aproape 35%, în primele două luni
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2024, 12:19

Creștere semnificativă a importurilor de lapte brut: Aproape 35%, în primele două luni

Unităţile de procesare din România au colectat, în primele două luni ale anului, o cantitate de 192.982 tone de lapte de...

Creștere semnificativă a importurilor de lapte brut: Aproape 35%, în primele două luni
Final de campanie de plantat cartofi în România
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2024, 11:04

Final de campanie de plantat cartofi în România

La nivelul României sunt cultivate anual aproximativ 32.000 de hectare cu cartofi. Din această suprafață 8.000 de hecatre...

Final de campanie de plantat cartofi în România
Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2024, 17:39

Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri

Producătorii agricoli sunt nemulțumiți de problema desfacerii recoltei. Muncesc pe brânci un an întreg, iar la momentul...

Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri
Ajutor financiar substanțial: Peste 51 milioane de lei destinate crescătorilor de bovine
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2024, 17:11

Ajutor financiar substanțial: Peste 51 milioane de lei destinate crescătorilor de bovine

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Judeţene, efectuează plata aferentă ajutorului de...

Ajutor financiar substanțial: Peste 51 milioane de lei destinate crescătorilor de bovine
Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare
Actualitatea agricola 10 Aprilie 2024, 21:45

Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare

In incinta ASAS, s-a desfășurat conferința de închidere a proiectului „Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la...

Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare
Culturile de rapiță sunt afectate în zeci de localități din Olt, din cauza lipsei precipitațiilor
Actualitatea agricola 09 Aprilie 2024, 12:31

Culturile de rapiță sunt afectate în zeci de localități din Olt, din cauza lipsei precipitațiilor

Lipsa precipitațiilor în județul Olt a avut un impact devastator asupra culturilor de rapiță, cu consecințe semnificative în...

Culturile de rapiță sunt afectate în zeci de localități din Olt, din cauza lipsei precipitațiilor
Tratamentele la rapiță au distrus sute de familii de albine, într-o comună din Satu Mare
Actualitatea agricola 08 Aprilie 2024, 16:22

Tratamentele la rapiță au distrus sute de familii de albine, într-o comună din Satu Mare

Sute de familii de albine din comuna sătmăreană Beltiug au murit sau au fost afectate ca urma a unor tratamente aplicate...

Tratamentele la rapiță au distrus sute de familii de albine, într-o comună din Satu Mare