-

Autoritățile brăilene au început să achite despăgubirile pentru porcii uciși

Autoritățile brăilene au început să achite despăgubirile pentru porcii uciși în timpul campaniei de combatere a pestei porcine africane, iar oamenii s-au declarat mulțumiți, nefiind înregistrate plângeri.

Banii se dau prin virament, dar si numerar la primarii. Dosarele pentru despagubiri la cele cele doua ferme mari din judet, de la Tichilesti si Gropeni vor fi intocmite separat si va mai dura pana cand acestea se vor finaliza, intrucat sunt in plina operatiune de eutanasiere a intregului efectiv de 170 de mii de porci.

Primii care au primit banii au fost crescatorii de porci de pe raza localitatii Bertesti, si de pe raza comunei Victoria, localitatea Mihai Bravu. Pentru proprietarii de animale care au avut de primit sume mai mari de 5.000 lei, platile s-au efectuat complet prin virament bancar. Pentru cei care trebuie sa primeasca sume mai mici de 5.000 lei, plata se face în numerar, iar distribuirea banilor a început deja la Primariile comunale. Despagubirile au pornit de la 3 - 400 lei, pentru cei care au avut purcei mai mici, si au ajuns pâna la 4.000 de lei, pentru cei care au avut porci de peste 200 kilograme.

În total, trebuie întocmite 1.906 dosare de despagubire, din care 794 s-au transmis pâna la începutul lunii septembrie catre ANSVSA Bucuresti. Recent au mai fost trimise la Bucuresti înca 490 dosare, pentru care urmeaza sa fie virati banii în perioada urmatoare. Autoritatile veterinare brailene spera ca pâna la sfârsitul saptamânii care vine sa reuseasca sa întocmeasca si restul pâna la 1.906 dosare, astfel încât toti crescatorii din localitatile unde au fost eutanasiati porci sa îsi primeasca într-un timp cât mai scurt banii din despagubiri. În ceea ce priveste cele doua mari ferme de crestere a porcilor, de la Gropeni si Tichilesti, acestea vor face obiectul unor alte dosare de despagubire care deocamdata sunt în lucru, deoarece lichidarea efectivelor înca nu s-a finalizat. La “Tebu” Gropeni, unde era un efectiv de 140.000 porci au fost eutanasiate, pâna astazi 48.616 exemplare, iar la “Romsoci” Tichilesti, unde erau 35.000 capete, s-au eutanasiat 13.325.

GINA BAHOR

Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli